Profili krajolika: Island iz zraka

22.05.2023.

11:58

Autor: HRT

Četvrtak, 1. lipnja na Prvom

Četvrtak, 1. lipnja na Prvom

Foto: Profili krajolika / dokumentarna serija

Druga sezona dokumentarne serije Profili krajolika predstavlja nam pet novih zemalja. Serija istražuje krajolik iz ptičje perspektive, pokazujući nam tragove koje su povijest, kultura i prirodne sile ostavile u njemu, pripovijedajući nam o mjestu na kojem živimo. Svaka epizoda predstavlja različitu državu ili regiju snimkama iz helikoptera, bespilotne letjelice i satelita. Prvu epizodu dokumentarne serije ne propustite u četvrtak, 1. lipnja na Prvom programu u 15:25 i u 23:15.

Jedinstvena tehnologija mapiranja koja prikazuje krajolik u različitim povijesnim razdobljima dočarat će nam promjene koje su se u njemu dogodile.

Serija istražuje kako su glasoviti ljudi oblikovali današnje države, sagledava posljedice ključnih povijesnih događaja i nepojmljivo snažnih prirodnih sila.

Ljudsko je djelovanje ostavilo vidljiv trag u krajoliku, a on je pak snažno utjecao na razvoj današnjih država. Serija ispituje i utjecaj društvenih i klimatskih promjena.

Četvrtak, 1. lipnja na Prvom

Četvrtak, 1. lipnja na Prvom

Foto: Profili krajolika / dokumentarna serija

1. epizoda: Počinjemo od Islanda, zemlje leda i vatre u pravom smislu riječi. Zbog dvjestotinjak vulkana te brojnih ledenjaka i polja lave, Island se može pohvaliti uistinu veličanstvenim krajolikom.

Usto ima bogatu povijest i jedan od najstarijih parlamenata na svijetu. Iako njeguje svoje mitove i legende, Island je izrazito suvremena zemlja kad je riječ o području energetike i očuvanja okoliša.

Dokumentarnu seriju odabrala Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!