08:48 / 04.03.2021.

Autor: HRT

Pukotina raja

Petak, 19. ožujka na Trećem

Petak, 19. ožujka na Trećem

Foto: Pukotina raja / film

U petak 19. ožujka na Trećem programu u 22 sata prikazujemo hrvatsku dramu Pukotina raja redatelja Vladimira Pogačića.

Priča prati studenticu farmacije Mariju koja se uda za čovjeka kojega baš i ne poznaje te se žrtvuje za njegovu karijeru. Njezin suprug Slobodan uspio je postati liječnik, no nju je prisilio na tri pobačaja i u zamjenu za obiteljsku sreću ponudio joj je samo potrošački raj. Nezadovoljna Marija upušta se u kratku ljubavnu pustolovinu s novinarom Pavlom.

Prvi hrvatski film Vladimira Pogačića doima se kao ilustracija Sartreovih egzistencijalističkih teza. Naišao je na mlak odjek kritike i publike, ali iz današnje je perspektive zanimljiv, jer se prvi usudio izravno pozabaviti emocionalnim i seksualnim frustracijama socijalističkih građana. Prvu glavnu ulogu zabilježila je Ljubica Jović, buduća zvijezda iznimno popularnih televizijskih serija ranih sedamdesetih (Fiškal, U registraturi).

U drami iz 1959. godine uz Ljubicu Jović glume i Milan Puzić, Severin Bijelić, Tatjana Beljakova, Antun Vrdoljak, Branko Tatić, Zoran Longinović...

Milan Tuturov i redatelj Vladimir Pogačić napisali su scenarij prema istoimenom romanu Milana Tuturova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!