12:06 / 14.02.2021.

Autor: HRT

Punk

Nedjelja, 28. veljače na Drugom

Nedjelja, 28. veljače na Drugom

Foto: Punk / dokumentarna serija

U nedjelju 28. veljače na Drugom u 23:45 emitiramo prvu epizodu glazbeno-dokumentarne serije Punk izvršnih producenata Iggyja Popa i Johna Varvatosa. Serija je namijenjena fanovima i onima koji to nisu, a cilj joj je javnosti približiti to jedinstveno razdoblje u povijesti glazbe.

Serija u nekoliko nastavaka opisuje jedinstvenu ulogu Amerike u glazbenoj povijesti. Povezujući priče američkih pionira punka s pričama britanskih punk bendova koji su se pokušali probiti na američko tržište, ova dokumentarna serija definira američki pankerski DNK i prati njegovo širenje s druge strane Atlantika.

Dokumentarac je prepun rijetkih i dosad neviđenih fotografija i snimaka, pankerskih uspjeha i neuspjeha, te ekskluzivnih razgovora s ljudima koji su tu scenu stvorili i vladali njome uključujući imena kao što su The Clash, Dead Kennedys, DOA, Blondie, Sex Pistols, Iggy Pop, Henry Rollins i The Ramones, da spomenemo samo neke. Dokumentarna serija Punk opisat će veliki utjecaj Amerike na tu popularnu, globalnu i uglavnom neshvaćenu supkulturu.

U 1. epizodi pogledajte priču o protopankerima s detroitske scene koja je uključivala The Stooges i MC5, koji su godine 1968. označili kraj 60-ih i uvelike nadahnuli njujoršku art-glazbenu scenu s početka 70-ih, bendove poput New York Dollsa i The Ramonesa, omogućili raznim autsajderima da se izraze i započnu revoluciju.

Seriju je odabrala Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!