Pustinje svijeta: Patagonija

14.03.2022.

10:21

Autor: HRT

Utorak, 29. ožujka na Četvrtom

Utorak, 29. ožujka na Četvrtom

Foto: Pustinje svijeta / dokumentarna serija

Deseta epizoda dokumentarne serije Pustinje svijeta, Patagonija, slijedi u utorak, 29. ožujka, u 20:05 na Četvrtom programu HTV-a.

Hladne bezvodne ravnice protežu se prema jugu južnoameričkog kontinenta. Neki ovo pusto područje zovu kraj svijeta. Ovo je jedan od najsušnijih i najvjetrovitijih predjela na Zemlji. Velika negostoljubiva pustoš u kišnoj sjeni gorskog lanca Anda.

Patagonija se proteže od doline Río Negro na sjeveru i Magellanova prolaza na jugu, prateći gorski lanac Kordiljera ili Anda na zapadu i Atlantski ocean na istoku. Južnije je od 42. paralele. Patagonija je podijeljena na uski čileanski dio, uz Tihi ocean, i širi argentinski, istočno od Anda, koji uključuje provincije Neuquén, Río Negro, Chubut, Santa Cruz i Tierra del Fuego.

Utorak, 29. ožujka na Četvrtom

Utorak, 29. ožujka na Četvrtom

Foto: Pustinje svijeta / dokumentarna serija

Scenarist i redatelj dokumentarne serije iz 2010. godine je Stipe Božić. Snimatelji su producent Joško Bojić i Stipe Božić, montažer je Nikša Rušić, autor glazbe Matej Meštrović.

Dokumentarna serija nalazi se i u videoteci naše multimedijske usluge HRTi

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!