Pustolovina u Hrvatskoj: Biciklom po otocima

05.07.2021.

13:51

Autor: HRT

Četvrtak 8. srpnja na Drugom

Četvrtak 8. srpnja na Drugom

Foto: Pustolovina u Hrvatskoj / dokumentarna serija

U četvrtak 8. srpnja na Drugom programu u 17:40 ne propustite 9. epizodu dokumentarne serije Pustolovina u Hrvatskoj. Na otoku Cresu težak je dugački biciklistički uspon do Gorice, po visini drugoga otočnog vrha u Hrvatskoj, a zatim ugodan spust u gradić Beli. Tu se na okomitim stijenama gnijezde bjeloglavi supovi, s rasponom krila do 3 metra najveći su europski orlovi.

Od grada Cresa pronalazimo biciklističku stazu do privlačnog gradića Valuna, a zatim se uspinjemo do najvišega otočnog sela, Lubenice, na vrhu stijene, 380 m iznad mora. Vozimo uz glasovito Vransko jezero, čije je dno 62 m niže od razine mora, a blizu sela Orleca promatramo let najvećeg broja supova u Hrvatskoj.

Na otoku Krku istražujemo staze od grada Krka do, u pravoj prašumi, skrivenih ostataka najstarijeg kaštela hrvatskih plemića Frankopana, Gradeca iz 12. stoljeća. Kampiramo u tradicionalnom selu Paprati i spuštamo se preko Dobrinje do ljekovitog blata u zaljevu Soline. Na putu do našeg cilja, grada Omišlja, posjećujemo dojmljivu špilju Biserujku i ostatke antičkog Fulfinuma te najveće sredozemne ranokršćanske bazilke iz 5. stoljeća - Mirine.

Autor Mario Saletto, producentica Jasna Ferluga.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!