17:31 / 15.06.2021.

Autor: HRT

Pustolovina u Hrvatskoj: Istrom na konju

Srijeda, 30. lipnja na Drugom

Srijeda, 30. lipnja na Drugom

Foto: Pustolovina u Hrvatskoj / dokumentarna serija

U srijedu, 30. lipnja na Drugom programu u 17:40 pogledajte 4. epizodu Pustolovina u Hrvatskoj (1. dio). 

Južno od Rovinja i turističke vreve počinje područje gotovo netaknute prirode: gustiš šuma i makije protkan iskrčenim pašnjacima i poljima. Tu je i nekoliko tipičnih istarskih poljodjelsko-stočarskih farmi, "stancija", koje u raznolikoj agroturističkoj ponudi uzgajaju i konje za jahanje. Jedna od njih, Mon dell'Arche, ima suvremenu konjušnicu i "pansion za konje" u kojemu gosti mogu udomiti svoje konje ili unajmiti ovdašnje za višednevni jahački trekking.

S naša četiri jahača krenuli smo u istraživanje mogućnosti doživljaja zapadne Istre iz sedla plemenitog konja. Prolazimo kroz pravu prašumu oko zaljeva Sv. Pavla gdje na skrovitim livadama pasu goveda, ovce i koze, pa uz močvaru Palud, danas stanište ptica močvarica, a nekad starorimsko ribogojilište. Razgledavamo grad Bale, povijesnu riznicu još od vremena rimske vojne utvrde.

Jašemo u Nacionalnom parku otočja Brijuni i razgledavamo tamošnje antičke spomenike i "safari park" egzotičnih domaćih, azijskih i afričkih životinja. Prvu etapu ove pustolovine završavamo u Puli i glasovitoj Vespazijanovoj Areni.

Autor je Mario Saletto, a producentica Jasna Ferluga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!