11:07 / 05.07.2021.

Autor: HRT

Pustolovina u Hrvatskoj: Veslajući Lonjskim poljem

Ponedjeljak 5. srpnja na Drugom

Ponedjeljak 5. srpnja na Drugom

Foto: Pustolovina u Hrvatskoj / dokumentarna serija

U ponedjeljak 5. srpnja na Drugom programu u 17:45 prikazujemo 6. epizodu dokumentarne serije Pustolovina u Hrvatskoj. U dolini Save, nedaleko od Zagreba, područje je još dijelom sačuvane močvarne divljine: florom i faunom jedinstvene u Europi. Na 506 četvornih kilometara Lonjskog polja hrastove šume i pašnjaci na kojima izmjenično pase stoka i plivaju ribe. Kad u proljeće to područje poplavi, postaje pravi ptičji rezervat u kojem živi 240 vrsta ptica. S oko 600 parova tu je tada najveća koncentracija roda u Europi.

Godine 1990. Lonjsko je polje proglašeno zaštićenim Parkom prirode. S tri tradicionalna domaća čamca spuštamo se rijekom Lonjom duž 100 km dugačkog polja. Ulazimo u močvare i u plovne kanale koji odvode plavne vode u Savu, upoznavajući život roda, čaplji, kormorana i drugih ptica.

Noćimo u šatorima, lovimo ribu i pripremamo je na drevni lonjski način. Kočijom s konjima endemske pasmine hrvatski posavac prolazimo kroz sela starih drvenih kuća, završavajući put u europskom selu roda Čigoču.

Autor Mario Saletto, producentica Jasna Ferluga.

Emisiju pogledajte putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!