21:34 / 13.07.2021.

Autor: HRT

Pustolovina u Hrvatskoj: Zmajevi nad Zagorjem

Srijeda 14. srpnja na Drugom

Srijeda 14. srpnja na Drugom

Foto: Pustolovina u Hrvatskoj / dokumentarna serija

U srijedu 14. srpnja na Drugom programu u 17:35 pogledajte 2. dio dokumentarne serije Pustolovina u Hrvatskoj. Poletjevši s vrha Ravne gore, najboljeg uzletišta paraglidera na sjeveru Hrvatskog zagorja, sudjelujemo u zračnoj navigacijskoj "regati" s preciznim naletom nad četiri točno određena "okretišta" na tlu.

Prva odabrana točka je dvorac grofova Celjskih Veliki Tabor, koji nadlijećemo i balonom. Zatim s još dva pridružena motorna zmaja letimo do Pregrade i dvorca grofova Keglevića, Gorice. Kraj njihovog bivšeg sjedišta Kostel grada sudjelujemo u bučnoj godišnjoj svečanosti "Kostelska pištola" na kojoj se pucanjem iz kubura i mužara slavi pobjeda nad Turcima u 16. stoljeću.

Letimo dalje do najpoznatijega hrvatskog feudalnog dvorca Trakošćana, sjedišta grofova Draškovića. Obletjevši zmajevima, balonom i paragliderima i dvorac Klenovnik, pustolovinu završavamo u dvorcu Maruševcu, na zabavnom povijesnom igrokazu krunidbe današnjeg izmišljenog "kralja" Jure I. Veličanstvenog.

Autor je Mario Saletto, producentica Jasna Ferluga.


Emisiju pogledajte i putem multimedijske platformeHRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!