Pustolovine s farme

08.05.2022.

16:43

Autor: HRT

Ponedjeljak, 23. svibnja na Drugom

Ponedjeljak, 23. svibnja na Drugom

Foto: Pustolovine s farme / dokumentarna serija

U ponedjeljak, 23. svibnja na Drugom programu u 16:45 prikazujemo prvu epizodu dokumentarne serije Pustolovine s farme. U prekrasnom kutku južne Engleske nalazi se organska farma od 200 hektara. Poput tapiserije istkane od livada, dolina kredaste podloge išaranih potocima i drevnih šuma s bezbroj divljih vrsta to je kraj u kojemu živi velik broj rijetkih i čistokrvnih pasmina stoke, u kojemu se uzgajaju organski usjevi. No pogled izbliza, ispod površine ovoga krajolika kao s razglednice, otkriva skriveni svijet drame, suparništva, prijateljstva i predanosti. Život na farmi složen je kao i život u Serengetiju.

Snimana tijekom godine dana, serija na dosad neviđen način, kroz godišnja doba prikazuje priču o tajnom životu domaćih životinja. Upoznajte glumačku ekipu koju čine optimistično siroče Molly, junica pasmine Hereford i njezina nježna zaštitnica teta Florence. Tu je i zaljubljena Grace, berkshirska krmača koja se zagrijala za vepra, zgodnog Huga. Bertha, ljubomorna kokoš čupava repa, izvodi puč u kokošinjcu, a skupina hebridskih ovaca smišlja kako se domoći sočnoga farmerova travnjaka.

Ponedjeljak, 23. svibnja na Drugom

Ponedjeljak, 23. svibnja na Drugom

Foto: Pustolovine s farme / dokumentarna serija

Ove su pripitomljene životinje još pomalo divlje i žive u ovomu iskonskom krajoliku zajedno sa svojim divljim prijateljima. Zečevi sudjeluju u natjecateljskim boksačkim okršajima na otvorenom, a u drevnoj šumi jazavci noću izlaze u potrazi za glistama. Vodomari se obrušavaju na ribice u kristalno bistrom potoku, a veliko mnoštvo različitih ptica dolazi ovamo podignuti dom. Posvuda se razmnožavaju kukci, a izmjena godišnjih doba na farmu donosi i nov život.

Ovaj dosad neviđen pogled kroz prizmu prirodnih znanosti otkriva nove znanstvene spoznaje o osobnostima i ponašanju ovih životinja. Sudjelujte u njihovim sjajnim bjegovima, epskim bitkama, izrazima ljubavi privrženih roditelja i doživotnim prijateljstvima. Ovo su priče domaćih životinja ispričane njihovim očima. Nikada više nećete na isti način gledati farmu i životinje koje na njoj žive.

1. epizoda: Proljeće je u zraku i život pršti posvuda na farmi. Janjad blizanci Larry i Flora kao i ostali tek rođeni mladunci veselo poskakuju na livadi. Junica Molly bori se sa životom siročeta, a krmača Grace ima udvarača.

Odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!