Put oko svijeta u 80 dana

28.06.2021.

13:05

Autor: HRT

Ponedjeljak, 5. srpnja na Drugom

Ponedjeljak, 5. srpnja na Drugom

Foto: Put oko svijeta u 80 dana / film

Pustolovno-romantičnu komediju "Put oko svijeta u 80 dana" pogledajte u ponedjeljak 5. srpnja u 22:10 na Drugom programu. 

video thumb

Phileasa Fogga u Londonu smatraju neozbiljnim cirkusantom, a znanstvenici iz Kraljevske akademije ne primaju ga u svoje redove. Osobito im je smiješna njegova čvrsta uvjerenost da će čovjek jednog dana poletjeti. Tom svom snu posvećuje većinu vremena. Istodobno, opljačkana je londonska banka i iz nje je nestala dragocjena skulptura Bude od žada. Policija traga za Kinezom koji se slučajno nađe u Foggovom dvorištu upravo u trenutku dok njegov stari sluga odbija po tko zna koji put biti katapultiran u nekoj čudnoj Phileasovoj napravi.

Odbjegli Kinez - kasnije će dobiti ime Passepartout - između dvije pogibelji bira let u napravi. Let nije sasvim uspio, ali Passepartout je preživio.

Kad Fogg u Kraljevskoj akademiji utvrdi da se Zemlja može obići za 80 dana, svi mu se grohotom smiju, a ministar znanosti, sir Kelvin, izazove Phileasa na okladu: neka on sam ode na put i dokaže da je moguće. Ako se vrati točno u podne osamdesetoga dana, sir Kelvin će mu predati svoju titulu, a ako izgubi okladu, nikad više ne smije ući u Akademiju niti se baviti znanošću. U pitanju je veliki ulog i Phileas je na mukama, ali prevagne nagovor novog sluge koji ima svoje razloge da se što prije krene na dalek put...

Jules Verne, pisac, vizionar i otac znanstvene fantastike, vjerojatno je jedan od najekraniziranijih pisaca 19. stoljeća. "Put oko svijeta" imao je svoje animirane, televizijske i filmske verzije. Već 1919., četrdeset godina nakon što je roman napisan, snimljen je njemački nijemi film.

Druga filmska verzija, iz 1956., smatra se i najuspjelijom, režirao ju je Michael Anderson, s Davidom Nivenom kao Phileasom i Cantinflasom kao Passepartoutom. Godine 1989. Phileas je bio Pierce Brosnan, a Passepartout Eric Idle.

Film izgleda raskošno i slikovito, ima dosjetljiva "izumiteljska" rješenja i simpatične glavne likove odnosno glavne glumce. Osobito su spektakularni prizori u Parizu i u Kini. U nekim epizodnim ulogama pojavljuju se poznati glumci: Schwarzenegger kao turski sultan, Kathy Bates kao engleska kraljica, braća Owen kao braća Wright itd.

U filmu AROUND THE WORLD IN 80 DAYS iz 2004. godine glavne uloge tumače Steve Coogan, Jackie Chan, Jim Broadbent i Cecile De France.

Scenarij je napisao David N. Titcher prema istoimenom romanu Jules Verneje iz 1873. godine. 

Režiju potpisuje Frank Coraci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!