Put slave

29.12.2021.

15:19

Autor: HRT

Četvrtak, 6. siječnja na Prvom

Četvrtak, 6. siječnja na Prvom

Foto: Put slave / film

Sportsku dramu Put slave prikazujemo u četvrtak 6. siječnja u 21:05 na Prvom programu HTV-a.

Sredinom šezdesetih Don Haskins  dobio je priliku da u El Pasu vodi teksaški košarkašku ekipu. Shvatio je da od postojećih igrača neće moći stvoriti pobjednički tim i krenuo je u regrutiranje darovitih košarkaša iz koledža diljem Amerike - New Yorka, Detroita, Indiane... Većina tih mladića bili su crnci, ali "dečki iz grada". No u El Pasu, iako najkozmopolitskijem dijelu Teksasa, crnci su još uvijek "različiti"...

video thumb

U povijesti američke košarke Texas Western ostat će zapamćen kao košarkaški tim koji je 1966. godine pobijedio mnogo nadmoćnije klubove i osvojio nacionalno prvenstvo.

Svi članovi tog autsajderskog tima i nakon pobjeda na terenu nastavili su nizati životne uspjehe - neki su postali profesionalni igrači ili košarkaški treneri, osnivači fondacija za siromašne studente, ravnatelji škola i slično, a trener Don Haskins uvršten je u košarkaški Hall of Fame 1979. 

Četvrtak, 6. siječnja na Prvom

Četvrtak, 6. siječnja na Prvom

Foto: Put slave / film

Film "Put slave" pripada tradiciji sportskih drama koje se temelje na istinitim događajima i prema biografijama poznatih sportaša. Osvojio je nagradu ESPY kao najbolji sportski film 2006. godine, a bio je nominiran i za nagradu Humanitas.

Četvrtak, 6. siječnja na Prvom

Četvrtak, 6. siječnja na Prvom

Foto: Put slave / film

U sportskoj drami GLORY ROAD, snimljenoj 2006. godine, glume Josh Lucas, Derek Luke, Austin Nichols, Mechad Brooks, Alphonso McAuley, Damaine Radcliff, Al Shearer, Schin A. S. Kerr, Emily Deschane, Jon Voight.

Scenarij potpisuju Chris Cleveland i  Bettina Gilois, a režiju James Gartner.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!