Putovanje na mjesto nesreće

25.10.2021.

15:05

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Hrvatsku psihološku dramu Putovanje na mjesto nesreće, drugi igrani film u karijeri uglednog scenarista i redatelja Zvonimira Berkovića, emitiramo u petak, 5. studenoga, na Trećem programu u 22 sata.

Mladoj Zagrepčanki Jeleni njoj nepoznat i pomalo lakomislen mladić Vlatko jednog dana donese vijest da je njezin suprug teško stradao u prometnoj nesreći, te da leži u splitskoj bolnici. Prema Vlatkovim riječima život mu nije u opasnosti, no on ne želi da ga posjeti ona nego njegova ljubavnica za koju Jelena nije ni znala. Ta saznanja Jelenu temeljito uzdrmaju i izbace iz ravnoteže, te ona utjehu najprije potraži kod svog susretljivog bivšeg supruga Nina, a potom i kod svog oca Viktora, nekad utjecajnog političara koji je sad smješten u domu umirovljenika.

No umjesto da joj donesu ohrabrenje i riječi utjehe, razgovori s obojicom dodatno će uznemiriti Jelenu i pogoršati njezino stanje. A kad shvati da joj se Vlatko udvara, te kad joj otkrije da se u nju zaljubio i "prije prvog pogleda", uzdrmana Jelena prihvatit će njegovo udvaranje. No on je površan i koristoljubiv mladić odnos s kojim će Jelenu odvesti u još veće nevolje.

Izvrsna modernistička psihološka drama djelo je spomenutoga Zvonimira Berkovića koji je za režiju debitantskog kratkog filma Moj stan na festivalu u Cannesu 1963. ovjenčan Posebnom nagradom žirija te na pulskom festivalu 1993. za biografsku glazbenu dramu Kontesa Dora Velikom Zlatnom arenom i nagradom publike Zlatna vrata Pule.

Izraziti modernist čija su djela stilski i glumački superiorni primjeri precizno dramaturški i narativno strukturiranih cjelina naglašenog formalnog sklada, Berković je ovaj film zamislio kao suptilnu analizu vječne teme odnosa erosa i thanatosa. Mlada protagonistica Jelena u sjajnoj interpretaciji Ane Karić pod utjecajem "slučajnog poznanika" Vlatka kojeg izvrsno tumači Rade Šerbedžija počinje preispitivati svoj uglavnom nesretan život, pri čemu su i odnos s Vlatkom kao i susreti s njezinim bivšim suprugom u izvedbi uobičajeno autoritarnog Steve Žigona i oca kojega glumi Emil Kutijaro postaje na putu do konačne nesreće, identične onoj njezine pokojne majke.

Jelenina potraga za ljubavlju i srećom iznimno je sugestivno režirana i značenjski slojevita, a uspjehu filma pridonose i dojmljiva fotografija Aleksandra Petkovića te efektna glazba doajena Alfija Kabilja, kojem je upravo ovo bio debitantski dugometražni igrani projekt.

 U filmu iz 1971. glume i Nataša Maričić, Zvonimir Rogoz, Vera Orlović, Zdenka Heršak, Inge Appelt...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!