12:33 / 30.05.2021.

Autor: HRT

Queimada - otok u plamenu

Srijeda, 9. lipnja na Trećem

Srijeda, 9. lipnja na Trećem

Foto: Queimada: Otok u plamenu / film

Drama Queimada - otok u plamenu na rasporedu je u srijedu 9. lipnja u 21:15 na Trećem programu HTV-a.

William Walker je tajni britanski agent poslan na otok Queimadu. Tamo se sprijatelji se s Joseom preko kojeg potiče robove na pobunu protiv portugalskog kolonizatora. Drugi mještanin, Teddy, zbog političkih težnji potpada također pod Walkerov utjecaj. Uskoro dolazi do okršaja u kojemu će otokom zagospodariti Teddy sa svojim ljudima promičući engleske interese. Walker se, obavljena posla, vraća u domovinu, ali nakon deset godina vraća se na otok ne bi li ugušio revoluciju koju vodi Jose protiv okrutne Teddyjeve vlasti...

Srijeda, 9. lipnja na Trećem

Srijeda, 9. lipnja na Trećem

Foto: Queimada: Otok u plamenu / film

U talijansko-francuskom filmu glume Marlon Brando, Evaristo Marquez, Norman Hill, Renato Salvatori, Dana Ghia, Giampiero Albertini...

Uloga agenta provokatora u "Queimadi" bila je, navodno, najdraža u karijeri Marlona Branda. Radi se o solidnom ostvarenju talijanskoga redatelja Gilla Pontecorva s radnjom u izmišljenoj portugalskoj koloniji.

Model za središnji lik djelomično je osmišljen prema Williamu Walkeru, poznatom američkom novinaru i pustolovu koji je sredinom 19. stoljeća pokušao osvojiti nekoliko južnoameričkih zemalja. Osim solidne režije i izvrsnih glumaca, valja spomenuti i sjajnu glazbu skladatelja Ennia Morriconea.

Scenarij filma iz 1969. godine napisali su Franco Solinas, Giorgio Arlorio i redatelj Pontecorvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!