Quo Vadis, Aida?

09.07.2022.

12:27

Autor: HRT

Quo Vadis, Aida?

Quo Vadis, Aida?

Foto: promo / promo

"Najveća je nepravda na svijetu čekati pravdu. A mi je čekamo 27 godina!", rekla je predstavnica udruge Majke Srebrenice Munira Subašić koja je preuzela Nagradu publike LUX dodijeljenu filmu "Quo Vadis, Aida?” renomirane bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić. Osim spomenute nagrade koju su potresnoj priči u lipnju u Strasbourgu dodijelili Europski parlament i Europska filmska akademija, povijesna ratna drama ovjenčana je diljem svijeta i nizom drugih priznanja i nagrada. Prikazujemo je premijerno večeras, 11. srpnja, na Drugom programu HTV-a u 21 sat, upravo na dan obilježavanja 27. godišnjice srebreničkoga genocida. 

video thumb

Priča je to o strašnom ratnom zločinu počinjenom na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, kada su pripadnici vojske i policije bosanskih Srba nakon osvajanja Srebrenice ubili više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka. Taj je zločin prikazan iz perspektive Aide, prevoditeljice u nizozemskom bataljunu mirovnih snaga UN koja, suočena s kaosom, proživljava i osobnu dramu.

- Osjećala sam ogromnu odgovornost pri odabiru načina da ispričam ove događaje. Ponekad mi se činilo kao da hodam po minskom polju. Aidina drama i njezine emocije srce su ove priče, bila je izjavila redateljica i scenaristica filma Jasmila Žbanić.

Jasmila Žbanić

Jasmila Žbanić

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Snimljen iz kuta UN-a film evocira način na koji su se bosanski Srbi poigravali slabošću međunarodnih mirovnih snaga. Žbanić je bila istaknula i da film nije usmjeren protiv institucija i ideja koje zastupa UN.

- UN su politički blokirali pojedini svjetski političari. Okretanje leđa Srebrenici bila je isključivo politička odluka. Sve što je moguće je učinjeno da se zavežu ruke UN-u. No to također ne oslobađa Nizozemce krivnje. Oni su imali puno predrasuda prema bosanskim muslimanima, kao i vrlo kolonijalan pogled na ljude uopće, naglasila je redateljica koja je već svojim prvijencem "Grbavica" iz 2006., s temom traume silovanih žena tijekom rata u BiH, osvojila slavni Berlinale.

Jasmila Žbanić

Jasmila Žbanić

Foto: Tobias Schwarz / DPA/PIXSSEL

Povijesna ratna drama snimljena 2020. godine u koprodukciji Bosne i Hercegovine, Austrije, Nizozemske, Francuske, Poljske, Norveške, Njemačke, Rumunjske i Turske bila je bosanskohercegovački kandidat za nagradu Oscar na 93. dodjeli nagrada Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti.

Videoprilog: Dnevnik 3, ožujak 2021. 

Svjetsku premijeru ostvarenje je imalo na 77. venecijanskoj Mostri, a prikazano je na nizu prestižnih filmskih festivala, među kojima su i međunarodni filmski festival u Torontu, festivali u Hamburgu (Njemačka) i Antaliji (Turska), egipatski El Gouna festival, onaj u Busanu u Južnoj Koreji, Viennale u Austriji, festival New Horizons u Poljskoj, Festival europskog filma u španjolskoj Sevilli, meksički Los Cabos International Film Festival, francuski Arras Film festival.

Quo Vadis, Aida?

Quo Vadis, Aida?

Foto: promo / promo

Uz izvrstan prijem kod publike i kritike, među brojnim priznanjima kojima je film ovjenčan ističu se tri nagrade venecijanskog festivala: nagrada UNIMED koja se dodjeljuje za najbolji film koji se bavi kulturnim razlikama i slobodom umjetničkog izražavanja, nagrada Brian Saveza racionalističkih ateista i agnostika te nagrada SIGNIS Svjetske katoličke organizacije za komunikacije te tri nagrade osvojene na Londonskom tjednu filma 2020. godine - za najbolji film, najbolju režiju i najbolju glumicu (Jasna Đuričić). 

Quo Vadis, Aida?

Quo Vadis, Aida?

Foto: promo / promo

Potresna priča osvojila je i tri nagrade na 34. dodjeli Europskih filmskih nagrada u Berlinu: za najbolji film Europe u 2021., najbolju redateljicu te glumicu. 

Tom je prilikom Jasmila Žbanić rekla kako su žene i majke Srebrenice, njihovi očevi, muževi, sinovi - tri generacije muškaraca istrijebljeni isključivo radi svog prezimena, ali i da su žene Srebrenice izgradile mir u razrušenoj zemlji te da nagradu posvećuje upravo njima koje nas uče kako destrukciju pretvoriti u ljubav.

Videoprilog: Dnevnik u 19 sati, prosinac 2021.

video thumb

Usto, ostvarenje je na festivalu u Antaliji osvojilo nagradu za najbolji strani film, na festivalu El Gouna Zlatnu zvijezdu za najbolji film, a Jasna Đuričić priznanje za najbolju žensku ulogu. Na Arras Film festivalu uradak je ovjenčan nagradom Zlatni atlas za najbolji film, a dobitnik je i Kristalne strijele na festivalu europskog filma Les Arcs u Francuskoj.

Film prikazujemo u ponedjeljak, 11. srpnja, na HTV2 u 21 sat, a u njemu glume Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović, Boris Isaković, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh i drugi. 

Nakon emitiranja, drama Quo Vadis, Aida? bit će 72 sata dostupna na multimedijskoj platformi HRTi, na području RH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!