Radujmo se i pivajmo - božićni koncert Ansambla Lado

22.12.2022.

12:37

Autor: HRT

Radujmo se i pivajmo - božićni koncert Ansambla Lado, Zagreb 2022.

Radujmo se i pivajmo - božićni koncert Ansambla Lado, Zagreb 2022.

Foto: promo / promo

Božićni koncert Ansambla Lado "Radujmo se i pivajmo" održao se u Crkvi svetog Antuna Padovanskog u Zagrebu, 20. prosinca 2022. Od svog osnutka do danas Ansambl Lado ustrajno radi na očuvanju i scenskoj interpretaciji hrvatske glazbene i plesne baštine. 1990. Lado pokreće projekt Crkvena godina u hrvatskom pučkom kazivanju te tako ulazi u sustavno istraživanje hrvatske pučke sakralne glazbe, tog iznimnog spoja crkvenog i tradicijskoga glazbenog izričaja. 

Prvotno su prikupljene i obrađene pjesme božićnoga razdoblja, a s vremenom se repertoar proširio, kako u smislu pojedinih razdoblja u crkvenoj godini, tako i u pogledu njihove regionalne rasprostranjenosti.

Iznimno bogatstvo i raznolikost crkvenog pučkog pjevanja, kao i njegovo postupno osiromašenje i nestajanje pod naletima suvremenih kretanja u crkvenoj glazbi, ukazalo je na potrebu njegovog očuvanja i nužno usmjerilo Lado u istraživanje i ovog segmenta hrvatske tradicijske kulture.

Božićni koncert Ansambla Lado "Radujmo se i pivajmo" ne propustite u ponedjeljak, 26. prosinca, u 18:50 na Trećem.

Urednica je Lejdi Oreb.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!