Rakitje: Misa u povodu svetkovine Tri kralja

29.12.2021.

16:18

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U četvrtak 6. siječnja na Prvom programu u 10 sati prenosimo svetu misu u povodu svetkovine Tri kralja iz Rakitja. Misno slavlje iz župne crkve bl. Alojzija Stepinca predvodit će kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup i metropolit.

Svetkovina Bogojavljenja ili Sveta Tri kralja govori nam o Božjem očitovanju ili objavljenju svemu svijetu.

Riječ je o prvobitnom blagdanu Isusova rođenja u Istočnoj Crkvi. Važnost Bogojavljenja na Istoku jednaka je kao na Zapadu slavljenje Božića. Svetkovina se pojavljuje početkom 3. st. u Aleksandriji. Vrlo brzo blagdanu je pripojen i spomen Isusova krštenja i prvog čuda na svadbi u Kani Galilejskoj.

U drugoj polovici 4. st. obje su strane prihvatile blagdan rođenja – istočni i zapadni. Istok je slavio 25. prosinca Isusovo rođenje i dolazak mudraca, dok je 6. siječnja posvetio spomenu Isusova krštenja i svadbe u Kani Galilejskoj.

Zapad je 25. prosinca slavio spomen rođenja i poklon pastira, a 6. siječnja slavio je dolazak mudraca, Isusovo krštenje i prvo čudo u Kani Galilejskoj, kao očite znakove njegova Bogojavljenja.  Od 1960-te spomen Isusova krštenja uzdignut je na poseban blagdan i slavi se u nedjelju poslije 6. siječnja.

Rakitje je jedno od tri naselja koje pripada župi bl. Alojzija Stepinca. Druga dva su Bestovje i Novaki. Župa je nastala 2001. godine. 

Urednik i komentator prijenosa je Dragutin Siladi, redatelj Davor Borić, a producent Draško Vrgoč

Misu pratite i preko multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!