Rastava vodi u smrt

18.03.2023.

12:07

Autor: HRT

Dokumentarni film o nasilju prema ženama u Turskoj. Kroz vrlo osobne priče film iz jedinstvene perspektive opisuje borbu žena za neovisnost u suvremenoj Turskoj. Film je na rasporedu u utorak, 28. ožujka, u 22:05 na Trećem.  

Više od trećine Turkinja doživjele su obiteljsko nasilje, a femicid je u porastu. Ali neke žene uzvraćaju udarac. Hrabra odvjetnica Ipek Bozkurt odlučna je u namjeri da se suprotstavi nasilju motiviranom mržnjom prema ženama i nasilnike smjesti iza rešetaka.

Surađujući sa skupinom aktivista, Ipek traži pravdu za dvije žene - Arzu i Kubru - koje su pretrpjele strahovito nasilje. Obje su pukom srećom preživjele napad partnera. Arzu su s 14 godina prisilno udali za deset godina starijeg farmera. Danas je bez nogu i ne može se služiti rukama. Suprug je sedam puta pucao u nju sačmaricom kad je zatražila rastavu. Mora ispočetka izgraditi život kako bi se izborila za skrbništvo nad djecom, koju je preuzela socijalna služba. 

Utorak, 28. ožujka na Trećem

Utorak, 28. ožujka na Trećem

Foto: Rastava vodi u smrt / dokumentarni film

Kubra, uspješna i popularna televizijska voditeljica, pretrpjela je krvarenje u mozgu jer ju je suprug pretukao dva dana nakon porođaja. Zbog ozljeda ne može hodati ni govoriti. Njezin suprug poriče da ju je napao, a zadržao je i njihovu kćer. Kubra mora opet naučiti govoriti kako bi svjedočila protiv njega na sudu. Ako ga ne osude, Kubra možda više nikad neće vidjeti kćer.

Ipek se ne bori samo protiv pravnog sustava koji redovito blago kažnjava počinitelje zločina protiv žena, nego mora djelovati i unutar sve represivnijeg državnog aparata koji ne podnosi glasove oporbe te se Ipek, kao i tisuće drugih odvjetnika, boji da ne bi i sama završila u zatvoru.  

Utorak, 28. ožujka na Trećem

Utorak, 28. ožujka na Trećem

Foto: Rastava vodi u smrt / dokumentarni film

Nagrade i nominacije: britanski kandidat za Oscara, nominacija za BIFA-u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma, nominacija za Zlatnu ružu, posebna nagrada žirija na Monte Carlo Television Festivalu 2021., nagrada Njemačke udruge novinarki, nominacija za Prix Europa, nagrada Amnesty Internationala za najbolji film na Thessaloniki Documentary Festival 2021. itd.

Chloe Fairweather režirala je film Rastava vodi u smrt (DYING TO DIVORCE), a producentica je Sinead Kirwan.

Produkcija: Dying to Divorce Ltd (UK, Norveška, Njemačka i Turska), 2021.

Dokumentarac je odabrala Mira Vočinkić.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!