Rat prije rata: Hrvatska šutnja i pomirba

23.09.2021.

08:53

Autor: HRT

Snimanje igrane scene ubojstva Brune Bušića

Snimanje igrane scene ubojstva Brune Bušića

Foto: Rat prije rata / dokumentarna serija

U petak, 8. listopada, na Četvrtom programu HTV-a u 20:05 slijedi treći nastavak dokumentarne serije Rat prije rata pod nazivom Hrvatska šutnja i pomirba.

Prva polovica osamdesetih. Nakon smrti Tita u Srbiji je sve širi konsenzus za rušenje federalnog ustava. Teorije ugroženosti dosežu neslućene razmjere. Cilj: opteretiti hrvatski narod kolektivnom krivnjom za zločine iz Drugog svjetskog rata.

Dok velikosrpski ideolog Dobrica Ćosić najavljuje povijesno poravnavanje računa, najopasniji hrvatski disident, Franjo Tuđman, u najstrožoj tajnosti, organizira ilegalan odlazak na zapad. Ilegalne putovnice djelo su švedske ekipe. Unatoč upozorenju, Tuđman se susreo s prijateljem Brunom Bušićem.

To ilegalno putovanje Europom držano je u najstrožoj tajnosti još dugo nakon pada komunizma, a kad je izašlo u javnost, izazvalo je žestoke prijepore.

Petak, 8. listopada na Četvrtom

Petak, 8. listopada na Četvrtom

Foto: Rat prije rata / dokumentarna serija

Savezni savjet za zaštitu ustavnog poretka ubrzo će donijeti odluku o likvidaciji Brune Bušića. Podaci iz istrage i motiv ubojstva ukazuju na mogućnost da je operacija izvedena u dosluhu s pojedinim stranim službama.

Sredinom osamdesetih KOS dodatno intenzivira svoje aktivnosti ne bi li proširio utjecaj. Kriminal na visokoj političkoj razini iskoristit će za preuzimanje nadzora nad privrednim centrima moći u Hrvatskoj. Počinje dramatično razdoblje puzajuće okupacije. Nekadašnji načelnik Udbe - Centar Zagreb, Franjo Vugrinec, u svom elaboratu o Ini zapisao je: "Ina od 1986. postupno postaje ekspoziturom II. uprave GŠ JNA".

Opterećen istragom u Ini, sumnjičav prema dijelu tajne policije, ucijenjen od KOS-a, novi šef republičke partije Mika Špiljak pri svom kabinetu formira vlastitu "analitičku jezgru". U godinama koje slijede KOS-ova agenturna mreža operirat će hrvatskim partijskim vrhom. Cilj: nadzirati i usmjeravati cjelokupni politički i društveni život u Hrvatskoj.

Vrijeme će pokazati da je to bila tek priprema. Uslijedit će radikalni armijski preustroj. Zapadna granica prve i najveće vojne oblasti sa sjedištem u Beogradu poklapa se s granicom Velike Srbije.

Četiri godine poslije srpski državni vrh u sprezi s Armijom krenut će u rat ne bi li okupirali Hrvatsku i stvorili Veliku Srbiju.

Scenarist i redatelj dokumentarne serije nastale u produkciji Intermedia grupe je Miljenko Manjkas.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!