Rat prije rata: Mitinzi laži - trenutak istine

30.09.2021.

08:55

Autor: HRT

Petak, 15. listopada na Četvrtom

Petak, 15. listopada na Četvrtom

Foto: Rat prije rata / dokumentarna serija

Četvrti nastavak dokumentarne serije Rat prije rata, naziva Mitinzi laži - trenutak istine, na rasporedu je u petak, 15. listopada, u 20:05 na Četvrtom programu HTV-a.

Početkom travnja 1986. srpski partijski vrh stavlja se na čelo radikalnih nacionalista s Kosova, Akademija užurbano završava nacionalni program, a Srpska pravoslavna crkva poziva na promjene i okupljanje srpskih zemalja. Traži se novi lider. Ne bi li ga testirali, srpski nacionalisti pozvali su ga na Kosovo. Trenutačni šef Partije nije položio ispit, pa na Kosovo stiže Slobodan Milošević.

Izgovorit će historijsko 'Niko ne sme da vas bije'. Ta će rečenica poprimiti značenje mitskih razmjera. Srbija je dobila novog lidera koji je spreman ukinuti pokrajine i provesti velikosrpski projekt. Premda je tobože bio zatečen događajima te večeri, dani i godine koji dolaze pokazat će da je Miloševićev dolazak na Kosovo bio pomno režiran.

Klicanje mase "Slobo, Slobo" odjekivat će Srbijom godinama. Više ga nitko nije mogao zaustaviti. Počinju obračuni s neistomišljenicima.

Petak, 15. listopada na Četvrtom

Petak, 15. listopada na Četvrtom

Foto: Rat prije rata / dokumentarna serija

Uslijedit će niz političkih prevrata u zemlji. Povjesničari će to razdoblje nazvati 'Maršem kroz institucije'. Padat će redom vojvođansko, crnogorsko i kosovsko rukovodstvo. Potkraj ožujka 1989. Srbija je i formalno ukinula autonomije.

Da zavlada Jugoslavijom, Miloševiću u saveznom Predsjedništvu treba još samo jedan glas. Na Kongresu SKJ Milošević planira konačan politički obračun. Međutim, Kongres je prekinut, a nakon 45 godina vlasti Savez komunista Jugoslavije se raspao.

Zagrebačka centrala SDS-a upozoravala je hrvatski partijski vrh na opasnosti. Najprije u veljači 1986., a potom i sredinom iste godine. U rujnu 1986. na stol stiže i još neobjavljeni velikosrpski program. Partija šuti. Šutjet će i iduće tri godine. Prvi progovaraju politički disidenti. Još uvijek tiho i oprezno. U tajnosti kola 'Proglas prigušene Hrvatske'. Autor, dr. Franjo Tuđman, proglas povjerava najužem krugu disidenata. Dio njih politički se organizira još u zatvoru.

Petak, 15. listopada na Četvrtom

Petak, 15. listopada na Četvrtom

Foto: Rat prije rata / dokumentarna serija

Hrvatsku emigraciju režim smatra sljednikom NDH. Zato su jugoslavenske tajne službe likvidirale gotovo sedamdeset hrvatskih emigranata. Točno deset godina nakon likvidacije Brune Bušića Udba kreće u lov na Nikolu Štedula.

Premda su pod nadzorom Službi, a dio njih još uvijek ima i zabranu javnog djelovanja, hrvatski disidenti okupljaju se u ilegali, komuniciraju u grupama. Međunarodne okolnosti idu im sve više na ruku. Premda još uvijek ne može naći nakladnika za svoju knjigu 'Bespuća povijesne zbiljnosti', u Tuđmanovu domu stvara se jezgra novog nacionalnog pokreta. Na stolu je već i prijedlog imena stranke. Dva dana poslije održat će se sastanak na Plešivici. Sudionici tog sastanka tvrdit će da su upravo oni tada osnovali Hrvatsku demokratsku zajednicu.

Scenarist i redatelj dokumentarne serije je Miljenko Manjkas.

Produkcija: Intermedia grupa

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!