08:54 / 16.09.2021.

Autor: HRT

Rat prije rata: Poravnanje računa

Petak, 1. listopada na Četvrtom

Petak, 1. listopada na Četvrtom

Foto: Rat prije rata / dokumentarna serija

U petak, 1. listopada na Četvrtom programu u 20:05 prikazujemo 2. epizodu dokumentarne serije Rat prije rata.

Ožujak je 1981. Titova štafeta, simbol veličanja kulta ličnosti, samo što nije stigla u Prištinu, središte jugoslavenske Autonomne Pokrajine Kosovo. Dočekat će ju prosvjedi kosovskih Albanaca. Savezni vrh pokrajinskom nudi pomoć. Pokrajinski to odbija. Međutim, helikopteri specijalne policije iz Beograda ipak stižu u Prištinu. Brutalno tuku studente po studentskim domovima. Partija uvodi izvanredno stanje. Ishod: 9 mrtvih i više od 250 ozlijeđenih. Svemoćne jugoslavenske tajne službe nikada nisu otkrile idejne začetnike prosvjeda na Kosovu. Zašto?

Istodobno dok policija guši albanske prosvjede, Dobrica Ćosić pokreće peticiju o ugroženosti Srba. Srpski nacionalisti i partijski režim postat će uskoro najbliži saveznici.

Početkom ljeta 1981. nad posttitovskim režimom doslovno se otvorilo i nebo. U Međugorju, malom hrvatskom selu u Hercegovini, djeci se ukazala nebeska Majka. Komunističke vlasti po drugi put uvode izvanredno stanje.

Petak, 1. listopada na Četvrtom

Petak, 1. listopada na Četvrtom

Foto: Rat prije rata / dokumentarna serija

Početkom 1986. u hrvatsku Službu državne sigurnosti stiže informacija: "Mitropolit Pavle promiče ideje Velike Srbije, zagovara okupljanje srpskih zemalja, zaziva nacionalističkog vođu koji će obnoviti srpsku državu."

Istodobno s postavljanjem Miloševića na čelo srpske Partije hrvatska centrala SDS-a registrirat će sve češće dolaske srpskih nacionalista iz Srbije u Hrvatsku.

Već u rujnu 1986. vodstvu Partije u Hrvatskoj na stol stiže još jedan tekst neočekivanog sadržaja. Bio je to program za prekrajanje Jugoslavije. Nosio je naziv Memorandum Srpske akademije nauka i umetnosti. Skraćen, Memorandum SANU. Akademici su se desetljećima pitali kako je otkriven sadržaj Memoranduma. Trideset godina poslije o akciji je progovorio i tadašnji šef Službe državne sigurnosti.

Petak, 1. listopada na Četvrtom

Petak, 1. listopada na Četvrtom

Foto: Rat prije rata / dokumentarna serija

Scenarist i redatelj je Miljenko Manjkas.

Produkcija: Intermedia grupa

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!