Rat prije rata: Rat

04.11.2021.

08:43

Autor: HRT

Petak, 19. studenoga na Četvrtom

Petak, 19. studenoga na Četvrtom

Foto: Rat prije rata / dokumentarna serija

U petak, 19. studenoga, u 20:05 na Četvrtom programu HTV-a emitiramo pretposljednji, deveti nastavak dokumentarne serije Rat prije rata.

Početak travnja 1991. Srpski član Predsjedništva Jugoslavije Borisav Jović broji zadnje tjedne svog mandata na mjestu predsjednika Jugoslavije. U dogovoru s predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem na razgovor poziva vojni vrh - generale Kadijevića i Adžića.

Sklapaju tajni dogovor: ako Hrvatska pokuša uspostaviti pravni poredak na svojim okupiranim područjima, vojska to neće dopustiti. Jović za vojnu intervenciju više neće tražiti suglasnost Predsjedništva. U svojim dnevničkim bilješkama toga će dana Borisav Jović zapisati: - U svakom slučaju, "prešli smo Rubikon". Tada više ni od koga nismo tražili nikakve odluke.

Petak, 19. studenoga na Četvrtom

Petak, 19. studenoga na Četvrtom

Foto: Rat prije rata / dokumentarna serija

Otvoren je put za posljednji čin - vojno učvršćivanje granica "Velike Srbije". Osjeća to i Franjo Tuđman. Nakon razgovora s Miloševićem u ožujku, vjerovao je da će izbjeći sukob. Sada u travnju, s razgovora u Tikvešu vratio se nespokojan.

Do najavljenog proglašenja neovisnosti Hrvatske i Slovenije ostalo je malo manje od dva mjeseca. General Kadijević saziva sastanak najviših zapovjednika. Zadatak je dosadašnje planove o izvanrednim prilikama zamijeniti ratnim planovima.

Netom prije proglašenja neovisnosti SAD šalje oštro upozorenje da neće dopustiti raspad Jugoslavije. Međutim, u tome imaju samo jednog saveznika, predsjednika Vlade Antu Markovića. Ali Marković nema legitimitet. Njegova politika poražena je na izborima u svim republikama. Unatoč stalnim tajnim sastancima s prosrpskim dijelom Predsjedništva, ministar obrane Kadijević tada još uvijek podupire očuvanje Jugoslavije.

Petak, 19. studenoga na Četvrtom

Petak, 19. studenoga na Četvrtom

Foto: Rat prije rata / dokumentarna serija

Unatoč svim prijetnjama i pritiscima, 25. lipnja 1991., Slovenija i Hrvatska proglasit će neovisnost. Dan poslije jugoslavenski premijer Ante Marković donosi odluku o vojnoj intervenciji u Sloveniji. Počinje rat. S vremenom će sve više činjenica upućivati na zaključak da cilj rata u Sloveniji, ili bolje rečeno jedini cilj, nije bio cjelovitost Jugoslavije.

Već u siječnju je postignut dogovor o izlasku Slovenije iz Jugoslavije. Stvarni cilj bio je Hrvatsku uvući u rat. Na to upućuje sve više spoznaja istraživača. Kraj lipnja 1991. Splet okolnosti navest će armijski vrh na konačni obrat. Nakon godinu dana taktiziranja Kadijević je prelomio - Jugoslavensku armiju, prvi put iskreno, do kraja i u cijelosti, stavlja na raspolaganje Slobodanu Miloševiću. Armija aktivira operaciju napada na Hrvatsku.

U takvim okolnostima Tuđmanu ne preostaje drugo nego taktizirati. Potpisat će Brijunsku deklaraciju i zaustaviti planirani napad na Hrvatsku u zamjenu za tromjesečnu odgodu proglašenja neovisnosti. Taj njegov potez pokazat će se kasnije ključnim za obranu Hrvatske. Vojna obavještajna služba, KOS, obavlja operativno obavještajne pripreme za rat. U Moskvi se istodobno odvija vojni udar. Puč u Sovjetskom Savezu bit će, na sreću, ugušen za nekoliko dana. Bombe u Zagrebu, pokazat će se kasnije, bile su obavještajna priprema za opći napad na Hrvatsku.

Scenarist i redatelj dokumentarne serije, nastale u produkciji Intermedia grupa, je Miljenko Manjkas.

Seriju, osim na HTV4, možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!