Ratni vođe: Erwin Rommel

18.01.2021.

13:41

Autor: HRT

Nedjelja na Prvom

Nedjelja na Prvom

Foto: Ratni vođe: Erwin Rommel / dokumentarna serije

U nedjelju 31. siječnja u 21:05 na Prvom slijedi treća epizoda dokumentarne serije Ratni vođe o Erwinu Rommelu.

Erwin Rommel bio je stožerni general (Generalfeldmarschall) tijekom Drugog svjetskog rata i viši njemački časnik koji se zaista iskreno divio Adolfu Hitleru

Bio je vrhunski strateg. Nadimak Pustinjska Lisica stekao je tijekom Wehrmachtovih operacija u sjevernoj Africi. No sudjelovao je i u drugim vojnim ofenzivama. 

Bio je u napadu na Sudete 1938. Već 1940. Hitler ga je imenovao zapovjednikom Sedme oklopne divizije. Od svibnja do lipnja 1940. ratuje u Francuskoj i dolazi sve do Bordeauxa. Zatim se sukobljava s britanskim trupama u Libiji. Nakon poraza, 1943. imenovan je odgovornim za gradnju "Atlantskog zida". 

Podsjetimo, prva sezona serije donosi portrete trojice muškaraca nevjerojatnih životnih sudbina. Bili su iznimni ratnici, moćnici, nacionalni heroji, a više od svega vojni stratezi kojih su se neprijatelji bojali, ali su ih i poštovali.

To su Douglas MacArthur, američki general i maršal filipinske vojske, odigrao je ključnu ulogu u bitkama na Pacifiku u Drugom svjetskom ratu. Georges Clemenceau, francuski državnik i novinar, čelna osoba Treće Republike, koji je imao jednu od glavnih uloga u pobjedi Saveznika tijekom Prvog svjetskog rata, a sudjelovao je u pisanju Versajskog ugovora. Posljednji od portreta jest upravo ovaj Erwina Rommela, njemačkoga generala i vojnog teoretičara, poznatog pod nadimkom Pustinjska Lisica, koji je dobio zbog svog djelovanja u Wehrmachtu. 

Dokumentarnu seriju originalnog naslova Chefs de guerre, iz 2019. godine, odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!