08:47 / 09.02.2021.

Autor: HRT

Ratovi kartela u Ciudad Juarezu

Nedjelja, 21. veljače na Trećem

Nedjelja, 21. veljače na Trećem

Foto: Ratovi kartela u Ciudad Juarezu/dokumentarac

U nedjelju 21. veljače u 23 sata na Trećem emitiramo Ratove kartela u Ciudad Juarezu, francusku dokumentarnu reportažu koja otkriva pravo lice trgovine drogom između Meksika i SAD-a.

U proteklih 10 godina u Meksiku je ubijeno više od 200.000 ljudi. Većina žrtava ubijena je na ulicama Juáreza, grada blizu granice sa SAD-om, u oružanim sukobima zaraćenih narkokartela La Línee i Sinaloe, koji se bore za prevlast u trgovini kokainom namijenjenog američkom tržištu.

Novinar Alejandro Delval ubacuje se u kartel La Línea te mjesecima prati put kojim se kokain krijumčari od Juáreza do New Yorka. Droga se prvo prebacuje preko graničnog prijelaza u El Pasu, Texas, gdje se skladišti, a zatim, nakon nekoliko dana, šalje brodovima u sve veće američke gradove, poput New Yorka, Las Vegasa i Los Angelesa.

Kako bi stale na kraj kartelima, meksičke vlasti šalju na to područje više od 250 pripadnika savezne policije. Na američkoj strani granice danonoćno patrolira pogranična policija. No čini se da je sve to uzalud.

Snimana u izrazito opasnim uvjetima, ova francuska reportaža otkriva pravo lice trgovine drogom između Meksika i SAD-a.

Alexandre Duval redatelj je dokumentarnog filma CIUDAD JUAREZ: CARTEL WARS iz 2018. godine, nastala u produkciji Pallas Télévisiona. Ostvarenje je odabrala Mira Vočinkić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!