Razgovor s riječkim nadbiskupom mons. Matom Uzinićem

26.12.2022.

11:58

Autor: Komunikacije HRT-a

Antonia Hrvatin Roth i mons. Mate Uzinić

Antonia Hrvatin Roth i mons. Mate Uzinić

Foto: HTV / HRT

U subotu 31. prosinca Hrvatska televizija prikazat će razgovor s riječkim nadbiskupom mons. Matom Uzinićem. Analizirajući 2022. godinu, u razgovoru s urednicom Antonijom Hrvatin Roth nadbiskup će odgovarati na pitanja o odnosu Crkve i društva posebice oko moralnih pitanja poput prava na pobačaj. 

video thumb

U tom smislu mons. Uzinić ističe da Crkva ima itekako što reći o moralnim pitanjima, ali da ''iz pozicije Crkve davati lekcije drugima nije dobro''. Podsjetit će da ''živimo u jednom pluralnom društvu, sekularnoj demokraciji u kojoj jedan većinski moral pa i katolički, ne smije biti nametan svima drugima u ovoj društvenoj zajednici."

Riječki nadbiskup među ostalim komentirat će uspostavu dijaloga između Svete Stolice i Ruskog patrijarhata te ekumenske odnose između Hrvatske biskupske konferencije i Svetog Sinoda SPC-a. 

Antonia Hrvatin Roth i mons. Mate Uzinić

Antonia Hrvatin Roth i mons. Mate Uzinić

Foto: HTV / HRT

Komentirajući rat u Ukrajini, na tragu Pape Franje ističe da jedino dijalog može zaustaviti rat. Govoreći o položaju žena u Crkvi te mogućem ređenju žena, nadbiskup Uzinić misli da žene treba više i ravnopravnije uključiti u rad, a što on i svojim primjerom u biskupskom djelovanju pokazuje.

Na pitanje treba li se Crkva više otvoriti prihvaćanju razvedenih i ponovno vjenčanih, samohranih roditelja te LGBTQ osobama, nadbiskup Uzinić odgovara da Crkva mora biti dom svima i svi mogu biti dio nje. 

Treba tražiti putove da se svatko tu osjeća dobro i da se nitko ne osjeća protjeranim. To je ono čemu teži Crkva našeg vremena, ali to je zapravo duh Isusovog evanđelja.'

Razgovor s mons. Uzinićem gledatelji HRT-a moći će pogledati u subotu, 31. prosinca, na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1) u 9:10 u emisiji Zajedno u duhu.  

Zajedno u duhu

Zajedno u duhu

Foto: HTV / HRT

Urednica emisije je Antonia Hrvatin Roth, a realizatorica Monika Štengl.

Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi. Emitirana izdanja dostupna su u videoteci usluge.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!