16:21 / 17.04.2021.

Autor: HRT

Republika: Mali među velikima

Nedjelja, 2. svibnja na Drugom

Nedjelja, 2. svibnja na Drugom

Foto: Republika: Mali među velikima / dokumentarna serija

U nedjelju, 2. svibnja na Drugom programu u 22:15 prikazujemo 1. epizodu dokumentarne serije Republika. Dokumentarnom serijom Republika autor Božidar Domagoj Burić vodi nas u povijest jednoga od najvećih fenomena hrvatske i svjetske povijesti - Dubrovačke Republike. "Ovjekovječen u mnogim filmskim i televizijskim projektima Dubrovnik je oduvijek bio jedinstvena filmska kulisa. Serija Republika nudi nešto novo: u njoj je Dubrovnik tema i glavni lik", kaže autor.

video thumb

Serija ima šest epizoda u trajanju od pedeset minuta.

"Na seriji je radilo gotovo tisuću ljudi, sašivene su stotine prekrasnih kostima, kombinacijom scenske gradnje i najmodernije računalne tehnologije izgrađene su stotine povijesnih interijera i eksterijera, uprizorene drevne bitke, a sve s jednim ciljem: ponuditi hrvatskim i stranim gledateljima vrijedno obrazovno i umjetničko štivo kako bi na najbolji mogući način upoznali povijest ovoga dragulja hrvatske i svjetske povijesti", kaže o seriji Božidar Domagoj Burić.

Nedjelja, 2. svibnja na Drugom

Nedjelja, 2. svibnja na Drugom

Foto: Republika / dokumentarna serija

Prva epizoda donosi pregled dubrovačke povijesti od sredine 14. stoljeća, kad se Dubrovnik oslobađa mletačke prevlasti i počinje živjeti kao neovisan grad država te ubrzo dobiva odrednicu republika, do početka 19. stoljeća, kad u europskim previranjima izazvanima Francuskom revolucijom i napoleonskim ratovima Dubrovačka Republika prestaje postojati kao međunarodni subjekt.

Scenarist, redatelj i skladatelj je Božidar Domagoj Burić.

Kostimografija je Jasna Zvonković, montažer  Dubravko Prugovečki, direktor fotografije Branko Cahun, maska Snježana Gorup.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!