Ribanje i ribarsko prigovaranje

10.09.2021.

16:12

Autor: HRT

Četvrtak, 23. rujna na Drugom

Četvrtak, 23. rujna na Drugom

Foto: Ribanje i ribarsko prigovaranje / film

Ribanje i ribarsko prigovaranje, povijesni film Milana Trenca, temeljen na istoimenom djelu Petra Hektorovića te ovjenčan trima Zlatnim arenama 2020. godine, prikazujemo u četvrtak, 23. rujna, u 21 sat na Drugom programu HTV-a. 

video thumb

Radnja prati 68-godišnjeg pjesnika Petra Hektorovića koji napušta izgradnju svojeg utvrđenog ljetnikovca Tvrdalja te provodi tri dana u društvu dvojice lokalnih ribara, Paskoja i Nikole. Tijekom putovanja scene stvarnosti izmjenjuju se s pjesnikovim snovima i vizijama te sjećanjima na njegovu mladenačku ljubav.

Kroz dijaloge koji katkad parafraziraju antičke i renesansne teme, narodne mudrosti i pjesme, odvija se ribarenje u uvalama Hvara, Brača i Šolte. Sukob narodnog i knjiškog postaje priča o odnosu dvaju hvarskih staleža s još uvijek bolnim sjećanjima na Hvarsku bunu, koji se na kraju, pred iskušenjima života, pretvara u opću ljudsku solidarnost.

U filmu glume Rade Šerbedžija (Petar Hektorović), Leon Lučev (Paskoj), Bojan Brajčić (Nikola), Lorenco Damjanić (Antiša), Romina Tonković (djevojka), Filip Mayer (mladi Hektorović), Gala Nikolić (Eutherpa), Ingeborg Appelt (Luce), Giulio Settimo (kapetan galije), Lukrecija Tudor (Nikolina djevojka), Ana Uršula Najev (seoska djevojka), Dubravko Lepušić (liječnik).

Scenarist i redatelj je Milan Trenc. Direktor fotografije je Ivan Zadro, a montažeri Miran Miošić i Dubravko Slunjski. Glazbu potpisuje Igor Paro. Producenti su Boris Veličan i Milan Trenc. Urednica je Maja Gregl.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!