Rijeka - arhitektura i grad

25.01.2021.

13:30

Autor: HRT

Petodijelni serijal

Petodijelni serijal

Foto: Rijeka - arhitektura i grad / HRT

Godinu dana nakon što je Rijeka dobila titulu prijestolnice kulture Hrvatska televizija (HRT-HTV) prikazuje serijal od pet nastavaka Rijeka – arhitektura i grad.

Kapitalne građevine grada Rijeke vizionarska su arhitektonska ostvarenja, svjedoci financijske snage i ukusa društva. One čine sliku grada, svojedobnog industrijskog, pomorskog i kulturnog središta u kojem su djelovali mađarski, austrijski, talijanski i hrvatski arhitekti. 

Serijal Rijeka - arhitektura i grad gledatelje će povesti u Guvernerovu palaču, Teatro Fenice, Riječki i Sušački neboder, kompleks stambenih nebodera na Podmurvicama te u Muzej moderne i suvremene umjetnosti. 

Prva epizoda, pod nazivom Guvernerova palača – simbol moći, na rasporedu je u petak 29. siječnja na Drugom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV2) u 18:20.

Guvernerovu palaču, najraskošniju historicističku riječku građevinu, izgradio je mađarski arhitekt Alajos Haussmann potkraj 19. stoljeća, u doba kada je Rijeka bila pod izravnom upravom Ugarske. Monumentalno i reprezentativno zdanje smješteno iznad grada simbol je ugarske moći, radni i stambeni prostor najvažnijeg stanovnika, guvernera, koji je bio na čelu Kraljevskoga gubernija za Rijeku i Hrvatsko primorje. 

Svih pet nastavaka serijala emitirat će se na Drugom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV2) u razdoblju od 29. siječnja do 5. veljače u 18:20.

Urednica i redateljica serijala je Ana Marija Habjan, scenaristice su Tamara Bjažić Klarin i Ana Marija Habjan, snimatelj Siniša Galar, montažeri Bogdan Tankosić, Damir Čučić i Jan Kožić, a producent Tihomir Štivičić

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!