Rita Hayworth - od Gilde do Rite

23.10.2021.

12:54

Autor: HRT

Rita Hayworth

Rita Hayworth

Foto: Rita Hayworth - od Gilde do Rite / dokumentarni film

Dokumentarni film Rita Hayworth - od Gilde do Rite ne propustite u nedjelju, 7. studenoga, u 21:30 na Prvom programu HTV-a. 

video thumb

Najglamuroznija ikona velikog ekrana 40-ih godina 20. stoljeća, najpopularnija pin-up djevojka tijekom Drugog svjetskog rata i tipičan proizvod Hollywooda kojim su dominirali muškarci u stvarnom je životu bila žena za koju je Orson Welles s pravom rekao: "Patila je cijeli život".

Margarita Carmen Cansino rođena je kao najstarije dijete Eduarda Cansina, plesača iz gradića u blizini Seville i majke Amerikanke irskog podrijetla. Nastupala je u Ziegfeldovim revijama. Neko je vrijeme plesala s ocem kad ju je primijetio šef Foxa u klubu Caliente. Prepoznao je njezin potencijal, dogovorio probno snimanje i potpisao ugovor s njom.

Rita Hayworth

Rita Hayworth

Foto: Rita Hayworth - od Gilde do Rite / dokumentarni film

Želeći se maknuti od očeva zlostavljanja, pobjegla je s promotorom Edwardom C. Judson, više nego dvostruko starijim od sebe, koji ju je podvodio onima koji su joj mogli pomoći da napreduje u karijeri.

Brak s Orsonom Wellesom bio je medijski popraćen i opisivali su ih kao spoj ljepotice i genija.

U "Dami iz Šangaja" Welles je predstavio posve novu Ritu. Tada je već postala zvijezda Columbije i šef studija Harry Cohn pokušavao se prema njoj ponašati kao prema osobnom vlasništvu.

I njezin drugi brak s Alijem Khanom raspao se iako mu je rodila kćer, princezu Jasmin Aga Khan koja se poslije brinula za majku koja je oboljela od Alzheimerove bolesti.

Rita Hayworth udala se još dvaput, ali nikad nije našla sreću. Za njom su ostali izvrsni filmovi, među kojima i dva u kojima je glumila uz Freda Astairea, koji je poslije priznao da mu je ona bila omiljena plesna partnerica.

Rita Hayworth

Rita Hayworth

Foto: Rita Hayworth - od Gilde do Rite / dokumentarni film

Prvi je put bila najavljena kao glavna zvijezda u filmu "Djevojka s naslovne strane" i postala ikona kao fate femme u "Gildi" Charlesa Vidora. "Prijatelj Joey" bio je njezin posljednji film za Columbiju.

Rita Hayworth, seks simbol ili žrtva zvjezdanog sustava? Julia i Clara Kuperberg pripovijedaju životnu priču Rite Hayworth prikazujući rijetke snimke intervjua i razgovaraju s Caren Roberts, scenaristicom filma "Rita", kolekcionarkom i stručnjakinjom za Ritu Hayworth.

Među ostalim sudionicima su Budd Moss, bivši agent Rite Hayworth, Molly Haskell, filmska kritičarka i Tony Maietta, povjesničar filma. Hermes Pan, najpoznatiji po suradnji s Fredom Astaireom na koreografiji, prisjeća se Rite Hayworth kao plesačice.

Isječci iz filmova kao što su "Samo anđeli imaju krila", "Nikad nećeš postati bogat", "Nikad nisi bila ljepša", "Krv i pijesak", "Gilda", "Dama iz Šangaja", "Slučaj na Trinidadu", "Salome", "Prijatelj Joey" i "Došli su u Corduru" potkrijepit će izlaganja filmaša.

Režiju dokumentarnog filma  RITA HAYWORTH - FROM GILDA TO RITA potpisuju Julia i Clara Kuperberg. 

Produkcija: Wichita Films

Urednica je Mira Vočinkić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!