13:03 / 05.03.2021.

Autor: HRT

Romano Bolković - 1 na 1: Peđa Grbin

Romano Bolković

Romano Bolković

Foto: Saša Ćetković / Romano Bolković - 1 na 1

U srijedu, 10. ožujka na Prvom programu u 20:10 ne propustite talk show Romano Bolković - 1 na 1. Gost emisije je Peđa Grbin.

Peđa Grbin rođen je 1979. godine u Puli, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Nakon diplome na zagrebačkom Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, 2003. godine, bio je vježbenik u odvjetničkom uredu, zatim odvjetnik, a od 2006. do izbora u Hrvatski sabor 2011. godine imao je vlastiti odvjetnički ured. Tijekom prve godine fakulteta aktivira se u Klubu studenata Istre "Mate Balota", gdje je postao i član predsjedništva. U SDP se učlanio 1998. te ubrzo postaje i članom Foruma Mladih SDP-a, gdje obnaša dužnost tajnika 2001. i 2002. godine, kada odlazi s funkcije kako bi se posvetio završetku studija.

Nakon studija vraća se u Pulu, gdje uz odvjetništvo ponovno postaje aktivan u politici te je tako bio član Gradskog poglavarstva Grada Pule od 2005. do 2009. godine i gradski vijećnik od 2009. do 2013. godine. U Glavni odbor SDP-a prvi put je izabran 2004. godine, te ponovno 2008. i 2012. godine, a 2016. izabran je u predsjedništvo stranke, te postaje jedan od potpredsjednika stranke. Na poziv predsjednika stranke Zorana Milanovića 2011. godine prihvaća mjesto na listi SDP-a, te je izabran u Hrvatski sabor. Na parlamentarnim izborima 2015., 2016. i 2020. ponovno je izabran u Hrvatski Sabor, a na izborima 2020. osvaja najveći broj preferencijalnih glasova od svih kandidatkinja i kandidata ne samo SDP-a nego i cijele Restart koalicije. Početkom listopada 2020. postaje predsjednik SDP-a.

video thumb

S Peđom Grbinom razgovaramo o tome je li ovo druga šansa ekipe istog SDP-ovog "zbora" ili se personalno priprema SDP za XXI. stoljeće, o tome tko je SDP-ov elektorat i kome se danas SDP obraća, koji su to programski prioriteti SDP-a, što valja promijeniti u našem društvu a što u SDP-u, prepušta li SDP izrazite političke profile konkurentima kao što je Možemo!, o šansama SDP-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba Klisovića, o ostavštini Vojka Obersnela, odnosu spram Milanovića i tome je li Milanović šef oporbe, o kritičnosti spram Stožera, o tome kako bi SDP riješio dug prema veledrogerijama, izmjenama Kaznenog zakona i SDP-ovom prijedlogu Zakona o pobačaju, obnovi Banije i Zakonu o obnovi, Zakonu o zabrani fašističkih simbola te o Hrvatskoj u kojoj su ekologija i digitalizacija osnovne teme javne diskusije.

Autor emisije je Romano Bolković.

Urednica je Slavica Babić.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!