Romano Bolković - 1 na 1: Anton Kovačev

06.05.2021.

11:43

Autor: HRT

Anton Kovačev

Anton Kovačev

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

U srijedu 12. svibnja na Prvom programu u 20.10 ne propustite emisiju Romano Bolković - 1 na 1. Gost emisije je Anton Kovačev.

Anton Kovačev diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Splitu 1981. Bio je direktor splitske Zračne luke. 1992. izabran je za saborskog zastupnika. Bio je potpredsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo razvoj i obnovu. Sljedeće 1993. je imenovan za predsjednika Odbora izvršnih direktora Hrvatske kreditne banke za obnovu (današnja Hrvatska banka za obnovu i razvitak). Od 2005 do 2014 je bio predsjednik Upravnog vijeća Agencije EKO Kaštelanski zaljev. U 1999. je bio izabran za člana Predsjedničkog vijeća za gospodarstvo i socijalnu politiku. Nekoliko puta se spekuliralo da bi mogao ući u vladu kao ministar, ali je to svaki put otklonio. 2010. je postao predsjednik Europske udruge javnih banaka (EAPB) s mandatom na dvije godine. Tijekom tog razdoblja HBOR je postao jedan od 19 osnivača Međunarodnog razvojnog financijskog kluba (IDFC), u kojemu su samo najuglednije američke, europske i azijske razvojne banke.Na čelu HBOR-a bio je 21 godinu, do kraja petog mandata u lipnju 2014. Od srpnja 2015. voditelj je Ureda Europske investicijske banke (EIB) u Zagrebu.


video thumb

S Antonom Kovačevom razgovaramo o ulozi EIBGrupe i njezinim rezultatima u RH, o tome kako EIB surađuje s ovom hrvatskom vladom, što je EIB radio u kriznoj, prošloj godini, u što je to EIB prošle godine ulagao, što je EIB promijenio u svome radu tijekom pandemije, o digitalizaciji i budućnosti EU, o tome kakva je uloga EIB-a kao Zelene banke EU, što znači sporazum o razumijevanju potpisan s Ministarstvom gospodarstva, kako se ponašaju hrvatski poduzetnici u pandemiji, koji su sektori hrvatskog gospodarstva osobito važni, o tome daje li EIB samo zajmove ili podupire projekte i drukčije, kakva je uloga EIB-a u korištenju EU fondova, o EIB-u i financiranju proizvodnje cjepiva protiv COVID-a, te o tome može li Hrvatska biti zanimljivija investitorima.


Autor je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.

Emisiju pogledajte putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!