Romano Bolković - 1 na 1: Boris Vujčić

21.01.2022.

12:02

Autor: HRT

Boris Vujčić

Boris Vujčić

Foto: HTV / HRT

U srijedu, 26. siječnja, u 20:10 na Prvom programu u talk showu Romana Bolkovića - 1 na 1 gostuje Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.

Boris Vujčić je hrvatski ekonomist, sveučilišni profesor te guverner Hrvatske narodne banke. Poslovnu karijeru počeo je kao asistent na Ekonomskome fakultetu u Zagrebu 1989. godine, da bi 1996. bio imenovan direktorom Direkcije za istraživanja Hrvatske narodne banke. Godine 1997. postao je docentom na Ekonomskome fakultetu u Zagrebu, a 2003. izvanrednim profesorom. Od 2000. obnaša funkciju zamjenika guvernera Hrvatske narodne banke, a 2012. postaje guverner.

video thumb

S guvernerom Vujčićem razgovaramo o tome koje su očekivane koristi, a koji rizici od uvođenja eura, ima li monetarne unije bez fiskalne, zašto je na našem kontinentu oduvijek na djelu monetarna koordinacija i kako je euro u tom kontekstu nastao. Bit će riječi i o stabilnosti banaka, o tome što ako se EU i europodručje raspadnu, hoćemo li imati dovoljno vlastitih deviznih rezervi da ponovno uvedemo svoju valutu, o upravnom vijeću ECB-a i o tome kome HNB odgovara za svoje odluke.

Romano Bolković - 1 na 1

Romano Bolković - 1 na 1

Foto: HTV / HRT

Doznat ćemo što za nas znači činjenica da će ECB početi kupovati hrvatske državne obveznice, koje mi koristi možemo očekivati od toga, kada kreće konverzija, kada isticanje dvostrukih cijena, do kada se pak može plaćati u kunama, te što preporučuje ljudima, što s kreditima u kunama i valutnom klauzulom.

Usto, gost će govoriti i o kreditima s varijabilnom kamatnom stopom, što to znači da "neka ljudi kupuju gdje je jeftinije", a neke od tema bit će i budućnost eura u EU koja više nije "ever closer union", posljedice financijske krize iz 2008. i pandemijske krize po Hrvatsku i Europu, eurozona kao nedovršeni projekt i problemi koji iz toga proizlaze te izazovi monetarne politike u idućih nekoliko godina. Također guverner Vujčić govorit će i o tome što je to trgovanje na temelju povlaštenih informacija te konačno je li u HNB-u netko trgovao na temelju povlaštenih informacija.

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.

Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme pronađite emitirana izdanja, kao i na našem YouTube kanalu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!