Romano Bolković - 1 na 1: Božo Skoko i Craig Engle

19.05.2023.

13:13

Autor: HRT

Romano Bolković - 1 na 1

Romano Bolković - 1 na 1

Foto: Matko Švarc / HRT

Gosti Romana Bolkovića su diplomati, državnici, znanstvenici, političari, svi koji sudjeluju u oblikovanju europskih i svjetskih politika te djeluju na političke procese. Emisiju 1 na 1 prikazujemo utorkom na Četvrtom programu u 20:05. Gosti emisije 23. svibnja su dr. sc. Božo Skoko i Craig Engle. 

Dr. sc. Božo Skoko redoviti je profesor strateškog komuniciranja na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, te jedan od prvih znanstvenika koji se sustavno počeo baviti fenomenom upravljanja nacionalnim identitetom i imidžom, odnosno nacionalnim brendiranjem. Autor je osam knjiga, od kojih je posljednja Strateško komuniciranje država.

Osim u teoriji bavi se i u praksi odnosima s javnošću i fenomenom brendiranja, kao konzultant. Suvlasnik je vodeće hrvatske agencije za komunikacijski menadžment Millenium promocija.

Bivši je novinar i urednik HRT-a. Kao publicist i redoviti komentator u hrvatskim medijima redovito analizira komunikacijske fenomene.

Craig Engle ima preko 35 godina iskustva u savjetovanju političkih odbora, neprofitnih organizacija, kandidata i nositelja dužnosti, korporacija, medijskih tvrtki, stranih vlada, lobista, o svim aspektima izbornih, poreznih i etičkih zakona, uključujući rad na osnivanju poduzeća i upravljanju, kongresnim istragama i strategijama javne politike.

Njegovi klijenti uključuju nekoliko stotina kandidata, političkih odbora, neprofitnih organizacija, Fortune 500 i start-up korporacija, nositelja ureda, odvjetničkih društava, medijskih kuća, sportskih franšiza, pojedinaca i vlada.

Služio je kao glavni savjetnik u dvije predsjedničke kampanje, koautor je tri izvješća Vrhovnog suda SAD-a, savjetovao je više od 100 kandidata, članova Kongresa i političkih odbora. Konzultant je nadzornih odbora Kongresa, no vjerojatno je najpoznatiji po unošenju inovacija u politiku.

Pokrenuo je jedan od prvih SuperPac-ova, stvorio mogućnost političkih stranaka da provode neovisne troškove, i stvorio je pravni okvir za elektroničke prijenose sredstava te slanje političkih priloga, Radio je na promociji nekih značajnih europskih lidera.

Romano Bolković - 1 na 1

Romano Bolković - 1 na 1

Foto: logo / HRT

S Božom Skokom i Craigom Engleom razgovaramo o tome zašto države sve više doživljavamo kao komunikacijske, a ne samo političke subjekte, od koga bi Hrvatska mogla učiti u međunarodnoj komunikaciji, je li važno u međunarodnim odnosima koliko zemlja ima stanovnika i koliki je njezin teritorij ili je važnije koliko dobro šarmira svijet, o Trumpu i Bidenu kao predsjedničkim kandidatima, zašto su republikanci i demokrati toliko grubi i mrze li se zaista u toj mjeri, posrće li SAD u ekonomskom smislu, može li Amerika ponovo biti uzor ostatku svijeta.

Bit će riječi i o tome što je potrebno političarima iz RH da bi bili bolje priznatiji i legitimniji u USA ili NATO, ima li Hrvatska meću moć i koliko uspješno komunicira s međunarodnom javnošću, što možemo očekivati u novoj promociji Hrvatske i turističkom brandu, približava li se suvremeni diplomat konceptu PR-ovca, odnosno stručnjaka za odnose s javnošću svoje države, koje su ključni aduti Hrvatske danas u međunarodnim odnosima, što je ključna prepreka Hrvatima na putu do uspjeha, o tome da nacije i države postaju brandovi pa je pitanje ovise li ti brandovi o čelnom čovjeku zemlje, kako to da su prema Indeksu sreće Hrvati među nesretnima.

Govorit će i o tome kako to da je od devedesetih naovamo PR postao priznata i poštovana profesija, a bio je egzotično i nepoznato zanimanje, kakva je razina političke komunikacije i općenito političke kulture u Hrvatskoji, i konačno budući da je sljedeća godina trostruka izborna godina, pitanje u kojoj mjeri za uspjeh pojedinih kandidata i stranaka može biti zaslužan politički marketing, a u kojoj mjeri odlučuju drugi čimbenici.

Romano Bolković - 1 na 1

Romano Bolković - 1 na 1

Foto: HTV / HRT

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.

Emisiju pratite i putem multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme pronađite emitirana izdanja, kao i na našem YouTube kanalu.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!