Romano Bolković - 1 na 1: dr. sc. Miroslav Šeparović

15.10.2021.

15:43

Autor: HRT

Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda

Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda

Foto: Boris Scitar / PIXSELL

U srijedu, 20. listopada, na Prvom programu u 20:10 u talk showu Romana Bolkovića 1 na 1 gostuje dr. sc. Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1981. godine. Pravosudni ispit položio 1983., a javnobilježnički 1994. Znanstveni stupanj doktora znanosti iz područja građanskog prava i obiteljsko pravnih znanosti stekao na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2013. obranivši disertaciju pod nazivom "Dobrobit djeteta i načelo najboljeg interesa djeteta u praksi Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Republike Hrvatske".

Po završetku studija zapošljava se kao pravni referent u Vinari Blato u Zagrebu (1981. - 1983.), te u isto vrijeme obavlja vježbeničku praksu na Općinskom sudu u Zagrebu te tada Okružnom sudu u Zagrebu, a potom radi u Vojnoj građevinskoj ustanovi Prečko (1984. - 1986.). Sudac Općinskog suda u Zagrebu bio je od 1986. do 1989. U Ministarstvu pravosuđa zaposlen od 1989. na poslovima savjetnika u Upravi za imovinskopravne poslove, višeg savjetnika, načelnika Odjela, direktora Uprave, zamjenika ministra, a od 1995. do 1998. obavlja dužnost ministra pravosuđa. U tom razdoblju sudjelovao je u izradi i provođenju propisa iz građanskopravnog područja, pravosudnog sustava i reforme kaznenog zakonodavstva.

Srijedom na Prvom

Srijedom na Prvom

Foto: Romano Bolković - 1 na 1 / HRT

Dužnost ravnatelja Hrvatske izvještajne službe i zamjenika predstojnika Ureda za nacionalnu sigurnost obavlja od 1998. do 1999. Od siječnja 2000. upisan je u Imenik odvjetnika Hrvatske odvjetničke komore te od 2005. osnivač Odvjetničkog društva Šeparović i Partneri sa sjedištem u Zagrebu. Bio je član Odvjetničke komore osnovane pri Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu, na kojem Sudu je jedno vrijeme bio branitelj, Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija te vanjski član Odbora za pravosuđe Hrvatskog sabora. Redoviti je član Akademije pravnih znanosti Hrvatske.

video thumb

Sudionik je više domaćih i međunarodnih konferencija, savjetovanja i seminara. Bio je sudac Ustavnog suda RH od 14. travnja 2009. do 12. listopada 2017., zatim predsjednik Ustavnog suda RH od 13. lipnja 2016. do 12. listopada 2017., potom ponovno predsjednik Ustavnog suda RH od 13. listopada 2017. do 12. listopada 2021., da bi sada bio ponovno izabran za predsjednika Ustavnog suda RH.

S gospodinom Miroslavom Šeparovićem razgovarat ćemo o tome što je Ustavni sud i koje su njegove ovlasti tj. je li četvrta vlast ili međuvlast, kako se biraju suci Ustavnog suda u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji, je li Ustavni sud "politički" sud, te koliki je utjecaj politike na izbor ustavnih sudaca, a koliki na rad Ustavnog suda. Bit će govora i o kritikama na rad Ustavnog suda, Ustavnom sudu kao medijatoru društvenih zbivanja i zaštitniku temeljnih ustavnih vrednota, javnosti rada Ustavnog suda, prisutnosti medija na sjednicama Ustavnog suda i kritikama zašto mediji nisu prisutni na sjednicama Ustavnog suda.

Miroslav Šeparović

Miroslav Šeparović

Foto: Patrik Macek / Pixsell/HRT

Usto, neke od tema su i način odlučivanja Ustavnog suda, izdvojena mišljenja sudaca, najvažnije odluke suda u posljednje četiri godine kao što su Zakon o prekidu trudnoće, Zakon o konverziji švicarskog franka i kolektivna tužba u slučaju švicarskog franka, "lex" Agrokor itd. S gostom ćemo razgovarati i o odnosu Ustavnog suda s europskim sudovima prvenstveno Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu i primjeni europske Konvencije za zaštitu temeljnih ljudskih prava i sloboda te o tome koje važne odluke čekaju Ustavni sud u budućnosti.

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.

Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme pronađite emitirana izdanja, kao i na našem YouTube kanalu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!