Romano Bolković - 1 na 1: prof. dr. sc. Dragan Schwarz

19.11.2022.

20:26

Autor: HRT

prof. dr. sc. Dragan Schwarz

prof. dr. sc. Dragan Schwarz

Foto: Robert Anic / Pixsell

Gosti Romana Bolkovića su diplomati, državnici, znanstvenici, političari, svi koji sudjeluju u oblikovanju europskih i svjetskih politika te djeluju na političke procese. Emisiju 1 na 1 prikazujemo utorkom na Četvrtom programu u 20:05. Gost emisije 22. studenoga je  prof. dr. sc. Dragan Schwarz, dr. med. FACS, specijalist opće, subspecijalist digestivne i onkološke kirurgije. 

Diplomirao na Medicinskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu gdje završava znanstveni poslijediplomski studij. Na Medicinskom fakultetu u Splitu usavršava laparoskopsku kirurgiju a 2002. odlazi usavršavanje iz informatičkih sustava u medicini na Haidelberg – Waldorf. Položio specijalistički ispit iz kirurgije na klinici za kirurgiju Medicinskog fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a 2007. brani doktorsku disertaciju na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Romano Bolković - 1 na 1

Romano Bolković - 1 na 1

Foto: HTV / HRT

Od 2014. surađuje s brojnim ustanovama na projektu radiokirurgije: s Zentrum fur Radiochirurgie und Prazisionsbestrahlung am Klinikum der J.W.Goethe – Universitat GmbH, Göppingen RadioChirugicum GmbH , CyberKnife Suedwest, Klinik Hirslanden, Zurich, Abteilung Radioonkologie / CyberKnife, European Cyberknife Center Munich-Subspecijalizira digestivnu (abdominalne) kirurgiju, te slijedi subspecijalizacija iz onkološke kirurgije.

Od 2019. godine u statusu je Fellow American College of Surgeons.

S profesorom Schwarzom razgovaramo o tome što je to radiokirurgija, što je bilo potrebno da se postane referalni centar za Varian, Cyberknife, o tome da Hrvatska trenutno ima jednu od najgorih stapa smrtnosti od karcinoma te kako možemo to promijeniti na bolje, do koje razine točnosti i pouzdanosti dopire suvremena dijagnostika, kako je došlo do osnutka medicinske ustanove kakva je Radiochirurgija te što sve nudi svojim pacijentima.

Govorit će i o tome kako se postiže rano otkrivanje karcinoma, kakvi su rezultati liječenja, potom razgovaramo o tome što su to pametni lijekovi, imunoterapija i umjetna inteligencija u liječenju, o tome tko upućuje pacijente, kako se odvija suradnja s drugim ustanovama u javnom i privatnom zdravstvu u RH i u drugim zemljama, koji se EU projekti provode, koliko je stručnjaka trenutno u timu, što je to hibridna kirurgija, te kuda vodi daljnji razvoj radiokirurške tehnologije u budućnosti.

Romano Bolković - 1 na 1

Romano Bolković - 1 na 1

Foto: HTV / HRT

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.

Emisiju pratite i putem multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme pronađite emitirana izdanja, kao i na našem YouTube kanalu.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!