Romano Bolković - 1 na 1: Filip Zoričić

11.04.2022.

10:36

Autor: HRT

Filip Zoričić

Filip Zoričić

Foto: Srecko Niketic / Pixsell

U srijedu, 13. travnja, na Prvom programu u 20:10 slijedi emisija Romana Bolkovića - 1 na 1 u kojoj gostuje Filip Zoričić, profesor hrvatskoga jezika i književnosti, povijesti, doktor humanističkih znanosti, gradonačelnik Pule od lipnja 2021. godine.

Zoričić je osnovnu školu završio u rodnom Splitu, a potom i srednju nadbiskupijsku klasičnu gimnaziju don Frane Bulić Split, kao sjemeništarac. Diplomirao je 2005. godine na Filozofskom fakultetu u Puli, tada pod Sveučilištem u Rijeci, a u siječnju 2021. doktorirao na Filozofskom fakultetu u Splitu temom "Vlado Gotovac: ideje i život". Od 2006. do 2018. radio je kao profesor povijesti i hrvatskog jezika i književnosti u pulskoj Gimnaziji, a 2018. je izabran za ravnatelja te ustanove.

Redovito je, kao znanstvenik i kao voditelj i član nevladinih organizacija, radio na promociji znanosti i kulture u Puli i u širem hrvatskom kontekstu. Predsjednik je Udruge Institut Mediterran, osnivač Memo muzeja u Puli, član Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, te Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti. član je Matice hrvatske, Instituta Vlado Gotovac, Istarskog povijesnog društva Alumni, američkog Udruženja za mlade političke lidere (ACYPL) te Akademije za politički razvoj vijeća Europe.

video thumb

U dva navrata (2016. – 2020., 2020. – 2021.) bio je nezavisni vijećnik mjesnog odbora Stari Grad Pula. Na lokalnim izborima 2021. godine, u drugom krugu izbora, pobijedio je kandidatkinju IDS-a Elenu Puh Belci i kao nezavisni kandidat postao gradonačelnik grada Pule.

S Filipom Zoričićem razgovaramo o tome što se zbiva u Puli i Istri, je li uopće moguće razvijati političko djelovanje u zemlji kojom godinama vladajući politički mastodonti, u kojem trenutku i zašto je uopće odlučio ući u politiku kandidiravši se za gradonačelnika Pule, koje je promjene uveo u upravljanju Pulom i koliku su mu ruke uopće slobodne, kako je moguće Pula kao hrvatski Monte Carlo i sadašnoj stvarnost Pule.

Bit će riječi i o tome je li uopće moguće boriti se protiv klijentelizma, kronizma, političke korupcije i svih srodnih zala na tako po sitno uređenom prostoru, gdje su svi zrmani, do koje je mjere politika opipljiva u drugim segmentima društva? I, kad smo kod politike i obrazovanja, je li naš obrazovni sustav trom i nekvalitetan zbog loših politika ili su "loši" političari rezultat desetljećima dugog lošeg sustava obrazovanja.

Govorit će o tome tko su predstavnici novog vala političara u Hrvatskoj, zašto je u Hrvatskoj nemoguće provesti ikakve bitne reforme iako svi o njima govore još od socijalizma, koliko je njegovih učenika otišlo iz Hrvatske, o građanskom odgoju i političkoj nepismenosti mladih, o fenomenu populizma, o nasljeđu Vlade Gotovca i kulturi kao formativnom načelu politike te o Istri i istrijanstvu.

Srijedom na Prvom

Srijedom na Prvom

Foto: Romano Bolković - 1 na 1 / HRT

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.

Emisiju pratite i putem multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme pronađite emitirana izdanja, kao i na našem YouTube kanalu

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!