Romano Bolković - 1 na 1: Hans Knoop

09.12.2021.

10:10

Autor: HRT

Romano Bolković

Romano Bolković

Foto: Saša Ćetković / Romano Bolković - 1 na 1

U srijedu, 15. prosinca, u 20:10 na Prvom programu HTV-a u emisiji Romana Bolkovića - 1 na 1 gostuje Hans Knoop. Knoop se smatra najpoznatijim i najiskusnijim istraživačkim novinarom u Beneluxu i drži predavanja diljem Europe o holokaustu, bliskoistočnom sukobu i istraživačkom novinarstvu.

video thumb

Hans Knoop rođen je 1943. kao skriveno židovsko dijete tijekom njemačke okupacije Nizozemske. Godine 1963. počeo je raditi za najveće nizozemske nacionalne dnevne novine De Telegraaf kao pripravnik, ubrzo postaje dopisnik iz Amsterdama koji je u burnim šezdesetim bio europska prijestolnica hipija. Godine 1967. Knoop je imenovan stalnim dopisnikom u Tel Avivu za svoje novine te nizozemski i belgijski nacionalni radio i televiziju.

Izvještavao je o Šestodnevnom ratu i u Nizozemskoj objavio svoju prvu knjigu o izraelsko-arapskom sukobu. Tijekom boravka u Izraelu Knoop je razvio blisko prijateljstvo s izraelskim oporbenim vođom i kasnijim premijerom Menachemom Beginom. Nakon povratka u Nizozemsku postao je novinska zvijezda i ratni dopisnik. U tom svojstvu intervjuirao je gotovo sve svjetske čelnike, među kojima su i jordanski kralj Husein, egipatski predsjednik Sadat, iranski šah, predsjednik Nixon, premijer Rabin i naravno Menachem Begin. Izvještavao je o ratovima u Angoli i Biafri, a 1973. i o Yomkippurskom ratu.

Godine 1984. Knoop je imenovan za glavnog urednika tjednika "Accent". Na toj funkciji i sam je postao glavna vijest diljem svijeta tijekom svojih trideset mjeseci lova na najzloglasnijeg nizozemskog ratnog zločinca Pietera Mentena. Knoop je otkrio da je multimilijunaš nizozemski kolekcionar umjetnina Pieter Menten ubio najmanje 700 Židova u Galiciji (istočna Poljska) tijekom rata te da je ukrao i opljačkao ogromne količine umjetnina od poljskog plemstva i poljskih Židova.

Hans Knoop objavio je knjige o aferi Menten, o Šestodnevnom ratu, Židovskom vijeću Amsterdama (Judenrat tijekom okupacije) te južnoafričkom generalu i kardiokirurgu dr. Bassonu koji je provodio eksperimente nalik Mengeleovim na crncima tijekom apartheida. Prije nekoliko godina nacionalna nizozemska televizija zamolila je Knoopa da pokrije suđenje poznatom belgijskom serijskom ubojici pedofilu Marcu Dutrouxu. Njegovi dnevni pregledi iz belgijske sudnice privukli su milijune gledatelja i iznimno visoku gledanost.

Knoop se smatra najpoznatijim i najiskusnijim istraživačkim novinarom u Beneluxu i drži predavanja diljem Europe o holokaustu, bliskoistočnom sukobu i istraživačkom novinarstvu. Izraelsko novinarsko udruženje dodijelilo mu je 1977. titulu "najboljeg židovskog novinara godine".

Iako Knoop vodi novinarski rat u Europi protiv antiizraelske pristranosti u mnogim medijima, i sam je vrlo kritičan prema izraelskoj politici općenito, a posebno prema politici naseljavanja. Godine 2016. snimljena je međunarodna dramska serija o njegovom spektakularnom lovu na ratnog zločinca Pietera Mentena, emitirana na velikom broju mreža diljem svijeta.

S Hansom Knoopom razgovaramo o borbi protiv antisemitizma i njegovim korijenima danas, ali i temama vezanim uz suvremenu Europu, Izrael i, naravno, fascinantan lov na najzloglasnijeg nizozemskog ratnog zločinca Pietera Mentena.

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.

Emisiju pratite i putem multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme pronađite emitirana izdanja, kao i na našem YouTube kanalu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!