Romano Bolković - 1 na 1: Igor Jukić

02.12.2022.

15:54

Autor: HRT

Romano Bolković - 1 na 1

Romano Bolković - 1 na 1

Foto: Matko Švarc / HRT

Gosti Romana Bolkovića su diplomati, državnici, znanstvenici, političari, svi koji sudjeluju u oblikovanju europskih i svjetskih politika te djeluju na političke procese. Emisiju 1 na 1 prikazujemo utorkom na Četvrtom programu u 20:05. Gost emisije 6. prosinca je redoviti profesor u trajnom zvanju na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Igor Jukić. 

Igor Jukić u razdoblju 2009./13. bio je dekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Objavio je u više od 200 znanstvenih i stručnih radova, knjige i poglavlja u knjigama iz područja sportske pripreme, sportske znanosti i kineziologije. Kao kondicijski trener radio je s hrvatskom nogometnom i košarkaškom reprezentacijom, a kao osobni kondicijski trener i sa brojnim hrvatskim vrhunskim sportašima (Ivica Olić, Mirko Cro-Cop Filipović).

Radio je u Španjolskoj s košarkaškim klubom Baskonia i nogometnim klubom Deportivo Alaves, te u Rusiji za FC CSKA Moskva. Ravnatelj je Centra za istraživanja i razvoj vrhunske sportske pripreme pri Hrvatskom olimpijskom odboru.

Romano Bolković - 1 na 1

Romano Bolković - 1 na 1

Foto: HTV / HRT

S profesorom Igorom Jukićem razgovaramo o hrvatskim ostvarenjima u vrhunskom sportu, o tome koliki je u sportu udio talenta, koliki znanja a koliki rada, o dehumanizaciji vrhunskog sporta, o tome jesu li ekonomski interesi poticaj ili prijetnja, gdje su u sportskom smislu granice ljudskih mogućnosti.

Govorit će i o tome kako se koriste znanstveni dokazi u službi sporta, o iskustvu rada s vrhunskim sportašima, kakva je hrvatska sportska pamet, potom o stanju zdravlja u nas i u svijetu nakon epidemije, je li vrhunski sport zdrav, u kojoj mjeri ekstremni napori, ozljede ili doping odvraćaju od vrhunskog sporta, kakav je sport zdrav za običnog čovjeka.  

Romano Bolković - 1 na 1

Romano Bolković - 1 na 1

Foto: Matko Švarc / HRT

Objasnit će što je to medicina životnog stila, kakav sport traži društvo budućnosti, kakav je sustav vrijednosti u sportu, o metodologiji treninga kao platformi društvenog razvoja, o zakonu o sportu, selekciji talenata, njihovom razvoju i bremenu izvrsnosti. Naravno, bit će riječi i o prvenstvu u Kataru.

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.

Emisiju pratite i putem multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme pronađite emitirana izdanja, kao i na našem YouTube kanalu.  

Romano Bolković - 1 na 1

Romano Bolković - 1 na 1

Foto: logo / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!