Romano Bolković - 1 na 1: Ilan Mor

14.05.2021.

14:19

Autor: HRT

 Ilan Mor

Ilan Mor

Foto: Romano Bolković - 1 na 1 / HRT

Gost ovotjednog izdanja talk showa Romana Bolkovića 1 na 1 je veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj g. Ilan Mor. Ne propustite aktualne teme u srijedu, 19. svibnja na Prvom programu u 20.10.

S veleposlanikom Ilanom Morom razgovaramo o stvarnom razlogu eskalacije nasilja u Gazi i na Zapadnoj obali, o povodima i razlozima sukoba, o pokušaju Hamasa da stekne uporište na Zapadnoj obali, o uravnoteženju Izraela i Hamasa u medijskoj slici svjetskih medija, o EU i zanemarivanju stvarnosti na terenu, o anticionizamu kao antisemitizamu, o tome koliko Hrvatska razumije prirodu ovog sukoba, o korištenju palestinskih civila kao živog štita te Hamasovim arsenalima i ratnim štabovima u stambenim zgradama, o stavu tužiteljice Međunarodnog kaznenog suda o mogućem počinjenju zločina prema Rimskom statutu, o tome imaju li političke vođe Hamasa, za razliku od vojnih, imunitet, je li moguć dogovor Države Izrael i Palestinaca, ako se ovaj sukob shvati kao politički a ne vjerski, koje je i zašto prijedloge odbio Abu Mazen, kako zaustaviti prijetnju napada raketama kad Hezbolah raspolaže sa stotinjak tisuća raketa, o raketnom napadi na nuklearni reaktor u Dimoni, što ako je mir nemoguć jer su istinski razlozi sukoba vjerski, je li Izrael odbio ponuđeno primirje, te je li rješenje sukoba u tome da Palestinci prestanu bojkotirati izbore u Izraelu.

Prije imenovanja veleposlanikom Države Izrael u Republici Hrvatskoj, veleposlanik Ilan Mor djelovao je kao visoki politički savjetnik ministrice pravosuđa Ayelet Shaked u Jeruzalemu (Izrael), u razdoblju od 2016. do 2018. godine. Od stupanja u izraelsku diplomatsku službu 1983. i tijekom karijere, veleposlanik Mor obavljao je različite diplomatske dužnosti s posebnim naglaskom na geostrateške probleme u zemlji i inozemstvu: Veleposlanik Mor je bio veleposlanik Države Izrael u Mađarskoj od 2011. do 2016. godine. Prije imenovanja veleposlanikom u Mađarskoj, veleposlanik Mor je bio viši savjetnik za vanjsku politiku Odjela za planiranje pri izraelskoj vojsci (IDF), u Upravi za strategiju u Tel Avivu (Izrael) od 2009. do 2011.Između 2004. i 2009. bio je opunomoćeni ministar, zamjenik šefa Misije u Veleposlanstvu Države Izrael u Berlinu (Savezna Republika Njemačka). Od 2002. do 2004. veleposlanik Mor je bio ravnatelj Odjela za sprječavanje širenja oružja za masovno uništenje i terorizma, u Upravi za strategiju pri Ministarstvu vanjskih poslova u Jeruzalemu (Izrael). Od 1998. do 2002. bio je opunomoćeni ministar, zamjenik šefa misije u Veleposlanstvu Države Izrael u Pekingu (NR Kina). Od 1996. do 1998. veleposlanik Mor služio je kao savjetnik u Odjelu za informiranje Ministarstva vanjskih poslova u Jeruzalemu (Izrael). Radio je i kao je voditelj Odjela za informiranje i glasnogovornik u Veleposlanstvu Države Izrael u Bonnu (Saveznoj Republici Njemačkoj), te je bio je prvi tajnik u Upravi za međunarodne organizacije pri Ministarstvu vanjskih poslova u Jeruzalemu (Izrael). Od 1988. do 1990. radio je kao konzul za medije i informiranje u Generalnom Konzulatu Države Izrael u Los Angelesu (SAD). U razdoblju od 1986. do 1988. radio je kao drugi tajnik u Veleposlanstvu Države Izrael u Monroviji (Republika Liberija). Veleposlanik Mor je na Sveučilištu u Tel Avivu (University of Tel Aviv, Israel) diplomirao političke znanosti i radne odnose, te magistrirao međunarodne odnose.

Autor i voditelj emisije je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.


Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj se videoteci nalaze emitirana izdanja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!