Romano Bolković - 1 na 1: prof. dr. sc. Ivica Lukšić

26.11.2021.

09:46

Autor: HRT

Ivica Lukšić

Ivica Lukšić

Foto: HTV / HRT

U srijedu, 1. prosinca, u 20:10 na Prvom programu HTV-a u emisiji Romana Bolkovića - 1 na 1 gostuje prof. dr. sc. Ivica Lukšić.

Prof. dr. sc. Ivica Lukšić, dr. med., ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava, maksilofacijalni je kirurg, stručnjak iz područja onkološke kirurgije glave i vrata, pročelnik Katedre za maksilofacijalnu kirurgiju sa stomatologijom Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predstojnik Klinike za kirurgiju lica, čeljusti i usta Kliničke bolnice Dubrava.

Od početka pandemije COVID-19 aktivno je uključen u rad Kriznog stožera i Ekspertne skupine Ministarstva zdravstva kao koordinator bolničkog zbrinjavanja oboljelih u gradu Zagrebu i okolnih osam županija sjevernozapadne Hrvatske i koordinator Primarnog respiracijsko-intenzivističkog centra za zbrinjavanje oboljelih od bolesti COVID-19 u KB Dubrava.

video thumb

Od konca 2020. ravnatelj je Kliničke bolnice Dubrava u kojoj je do sada liječeno više od 7000 COVID-19 bolesnika. Redoviti je član domaćih i međunarodnih stručnih društava iz područja kirurgije glave i vrata, recenzent više međunarodnih časopisa te predstavnik Hrvatskog društva za maksilofacijalnu, plastičnu i rekonstrukcijsku kirurgiju glave i vrata pri European Union of Medical Specialists u Bruxellesu, član Vijeća European Head of Neck Society i European Association for Cranio-Maxillo-Facial Surgery te jedan od najcitiranijih hrvatskih kirurga iz područja kirurgije tumora glave i vrata.

S profesorom Ivicom Lukšićem razgovaramo o tome kako su tekle pripreme za suočenje s pandemijom, kako uopće izgleda bolničko zbrinjavanje oboljelih od bolesti COVID-19 u Hrvatskoj, o problemima i izazovima tijekom prva tri vala pandemije te o Kliničkoj bolnici Dubrava i problemima te bolnice koje je trebalo riješiti.

Bit će riječi i o diverzijama u bolnici i instrumentaliziranju pandemije, stanju u Kliničkoj bolnici Dubrava danas i tome kako se nosi s teškoćama koje pandemija donosi u ovom valu, očekivanjima od Ministarstva zdravstva i Vlade, ali i o tome kako riješiti problem s drugim bolesnicima kojima je uskraćena zdravstvena skrb. Govorit ćemo i o raspravi o smrti od covida ili s covidom, ponašanju dijela medicinara koji se ne žele cijepiti, raspravi o cijepljenju te argumentacijama protiv cijepljenja i opasnosti o cjepiva. Usto, bit će također riječi i o tome što možemo očekivati od znanosti kad je riječ o suzbijanju pandemije, cjepivima i lijekovima protiv COVID-a te konačno što možemo učiniti da se na djelotvorniji način suočimo s izazovima ove situacije.

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.

Emisiju pratite i putem multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme pronađite emitirana izdanja, kao i na našem YouTube kanalu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!