09:26 / 21.05.2021.

Autor: HRT

Romano Bolković - 1 na 1: Jorge Ramos

Srijedom na Prvom

Srijedom na Prvom

Foto: Romano Bolković - 1 na 1 / HRT

Jorge Ramos, monsinjor, prvi vikar Opusa Dei u Hrvatskoj i duhovnik Opusa Dei te osoba koja je dovela Opus Dei u Hrvatsku, gostuje u talk showu Romana Bolkovića - 1 na 1. Emisija je na rasporedu u srijedu 26. svibnja na Prvom programu HTV-a u 20:10.

Nakon osamnaest godina provedenih u Hrvatskoj Jorge Ramos odlazi u Brazil, u novu službu.

S monsinjorom Ramosom razgovaramo o njegovom dolasku u Hrvatsku i ulozi kardinala Bozanića u tome, o organiziranju Opusa Dei u Hrvatskoj, njegovom dojmu o hrvatskom katoličanstvu te kako je postao najpopularniji zagrebački ispovjednik.

Romano Bolković i Jorge Ramos

Romano Bolković i Jorge Ramos

Foto: HTV / HRT

Razgovaramo i o senzacionalizmu u pristupu prelaturi Opus Dei, o tome je li to ultrakonzervativna tajna organizacija unutar Crkve kojom Crkva utječe na politički, društveni, ekonomski, kulturni i uopće javni život zemlje. Također saznajemo što je zapravo Opus Dei, kako je organiziran i što to znači da je Opus Dei osobna prelatura. Tko su članovi, što rade i na koji način djeluju u društvu, jesu li aktivni u politici i u kojoj mjeri te imaju li pritom kakav doktrinarni nauk, socijalni, politički, ekonomski i vjerski, ili su slobodni u svojim uvjerenjima.

Kako se postaje član Opusa Dei, koje su obveze, jesu li to pripadnici društvene elite i je li Opus Dei elitistička organizacija? Kakve odnose Opus Dei ima s mjesnim biskupom, tko je utemeljitelj Opusa Dei, po čemu je Opus Dei novost u katoličanstvu i što u znači svetost u svakodnevnom životu?

video thumb

Autor i voditelj emisije je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj se videoteci nalaze emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!