15:21 / 14.04.2022.

Autor: HRT

Romano Bolković - 1 na 1: Josip Juratović

Josip Juratović

Josip Juratović

Foto: Romano Bolković - 1 na 1 / HRT

U srijedu, 20. travnja, na Prvom programu u 20:10 slijedi emisija Romana Bolkovića - 1 na 1 u kojoj gostuje Josip Juratović zastupnik SPD-a u Bundestagu.

Josip Juratović zastupnik je SPD-a u Bundestagu u petom mandatu. Rođen u Koprivnici, kao dječak 1974 godine odlazi s obitelji u Njemačku, gdje završava srednju školu za automehaničara te se već od mladih dana učlanjuje u njemačke socijaldemokrate.

Godine 2005. Juratović je napravio presedan kada je osvojio prvi mandat u Bundestagu ispred SPD-a u izbornoj jedinici Heilbronn. Iako je njemački političar hrvatskih korijena, šezdesettrogodišnji Koprivničanin uvelike prati hrvatsku politiku te politiku cijele regije u kojoj godinama sudjeluje radom u parlamentarnoj skupini za pitanja Jugoistočne Europe čiji je predsjednik.

Predsjednik je i radne skupine SPD-a za jugoistočnu Europu, te izvjestitelj odbora za Europska pitanja ispred SPD-a u Bundestagu. Reprezentant je Njemačke na parlamentarnoj skupštini vijeća Europe. Potpredsjednik je izvanparlamentarnog društva za Jugoistočnu Europu.

video thumb

S Josipom Juratovićem razgovaramo o njemačkoj Ostpolitik i tome je li Njemačka desetljećima naivno vodila svoju politiku spram Rusije, o desetljetnom približavanju Zapada Rusiji i njemačkim zabludama, o nasljeđu Angele Merkel, o tome produbljuju li se njemačke razlike uslijed situacije izazvane ratom u Ukrajini.

Bit će riječi i o tome što su donijeli posljednji njemački izbori i formiranje nove političke konfiguracije, o Friedrichu Merzu i njegovim političkim izgledima, je li EU neminovno njemačka EU, o Francuskoj, populizmu i europskim perspektivama, o njemačko-američkim odnosima, o njemačkom pogledu na Srednju Europu.

Govorit će i o tome kako Njemačka vidi Hrvatsku te kako Njemačka razumije probleme Hrvata u BiH, o tome je li liberalna demokracija Hrvatske ugrožena, te na kraju, hoće li Ukrajina postati za dugi niz godina otvorena rana Europe.

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.

Emisiju pratite i putem multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme pronađite emitirana izdanja, kao i na našem YouTube kanalu

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!