Romano Bolković - 1 na 1: Karlo Habsburško-Lotarinški

21.04.2022.

09:59

Autor: HRT

Srijedom na Prvom

Srijedom na Prvom

Foto: Romano Bolković - 1 na 1 / HRT

U srijedu, 27. travnja, na Prvom programu u 20:10 slijedi emisija Romana Bolkovića - 1 na 1 u kojoj gostuje Karlo Habsburško-Lotarinški, austrijski političar, glava obitelji Habsburg i poglavar Reda zlatnog runa.

Karlo Habsburško-Lotarinški austrijski je političar, glava obitelji Habsburg i poglavar Reda zlatnog runa. Prvi je u nasljednom nizu za titulu cara Austrije i kralja Mađarske, Češke, Hrvatske, Slavonije i Dalmacije. Poslije završetka studija prava i filozofije postao je član uprave Paneuropske unije Austrije u razdoblju 1982.-1987. da bi bio izabran za njena predsjednika. Godine 1996. izabran je za člana Europskog parlamenta.

Godine 2002. postaje generalni direktor Organizacije nepredstavljenih nacija i naroda i tu dužnost obnaša godinu dana. Od 2014. predsjednik je organizacije Blue Shields. Tijesno vezan uz Hrvatsku, Nadvojvoda Karlo Habsburški svoga je sina Zvonimira krstio u zagrebačkoj katedrali, a sva njegova djeca nose i hrvatska imena.

Njegov predak, nadvojvoda Wilhelm, habsburški princ koji je djelovao proukrajinski i podržavao je Ukrajinu gdje god je mogao, čest je razlog da ruska propaganda govori da ukrajinski narod ne postoji i da je Austrija stvorila Ukrajinu u završnoj fazi Prvog svjetskog rata. Putinov govor o obnavljanju carističkog ruskog ozemlja oživio je ovu temu ruskim nijekanjem postojanja ukrajinske nacije i države.

video thumb

S Karlom von Habsburgom razgovaramo o ukrajinskoj državnosti i ukrajinskoj naciji te ulozi Austrije i Habsburga pri stvaranju Ukrajine, o tome koja je temeljna povijesna razlika Rusije i Ukrajine, je li realno očekivati da će Ukrajina postati dio EU, o pokretanju europske radio-postaje 2015. godine u Ukrajini i propustima Europe učinjenim u Ukrajini u proteklom desetljeću.

Bit će riječi i o značenju Euromajdana i Revolucije dostojanstva, o tome na što će se dijeliti Europa i svijet nakon okončanja rata u Ukrajini, što je Otto von Habsburg govorio o Putinu 2003. godine i na što je već tada upozoravao, je li Austrija glavni ruski partner u Europi, o stogodišnjici Paneuropske unije, o tome postoji li u današnjoj Europi nadnacionalna ideja ili je situacija gotovo identična onoj otprije sto godina.

Govorit će i o tome je li i zbog ovog rata u Ukrajini stiglo vrijeme da EU u nekoj realnoj perspektivi postane politički entitet koji ima ne samo jedinstvenu monetarnu i fiskalnu politiku, nego i geopolitiku, vanjsku politiku pa i – vojsku, smije li Europa biti išta više od kulturnog entiteta te na koji način Kuća Habsburg danas pomaže Ukrajini.

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.

Emisiju pratite i putem multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme pronađite emitirana izdanja, kao i na našem YouTube kanalu

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!