Romano Bolković - 1 na 1: Krešimir Ćosić

06.05.2022.

11:42

Autor: HRT

Krešimir Ćosić

Krešimir Ćosić

Foto: Igor Soban / Pixsell

U srijedu, 11. svibnja, na Prvom programu u 20:10 slijedi emisija Romana Bolkovića - 1 na 1 u kojoj gostuje Krešimir Ćosić, umirovljeni general-pukovnik HV-a. 

Krešimir Ćosić rođen je 23. listopada 1949. godine u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju, te Elektrotehnički fakultet, na kojem je zatim magistrirao i doktorirao. Kao docent, odnosno izvanredni profesor, radio je na Katedri raketne tehnike Tehničke vojne akademije u Zagrebu, te kao gostujući istraživač na Odsjeku za zrakoplovstvo Sveučilišta u Michiganu, Ann Arbor. Danas je naslovni redoviti profesor Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Vodio je niz složenih razvojno-istraživačkih projekata iz područja vođenja i upravljanja raketnim sustavima, modeliranja i simulacija, razvoja trenažera i simulatora, organizacijskog planiranja i upravljanja, kao i poslijediplomske studije iz navedenih područja. Kao pozvani predavač držao je i niz predavanja na uglednim međunarodnim institucijama, kao što su European Center for Security Studies - George C. Marshall te NATO/PfP konferencijama i simpozijima o međunarodnoj sigurnosti i stabilnosti, obrambenoj industriji i ekonomici, a objavio je i niz članaka u uglednim međunarodnim časopisima, kao što su Armed Forces Journal - International, Jane's Global Defence Weekly itd. o obrambenim i sigurnosnim pitanjima. 

video thumb

U OS RH i MO RH je od 1991. do 2000. obnašao niz visokih dužnosti, umirovljen je kao general-pukovnik HV-a. Odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Ante Starčevića, Redom bana Jelačića, Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića, Redom hrvatskog trolista, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Spomenicom domovinskog rata te medaljama Oluja, Bljesak, Ljeto i Iznimni pothvati. Dr. sc. Krešimir Ćosić dobitnik je nagrade za sveukupno promicanje znanstveno-istraživačkog rada za potrebe sustava obrane Republike Hrvatske, koju su utemeljili Ministarstvo znanosti i tehnologije i Ministarstvo obrane Republike Hrvatske.

U sklopu nastavne djelatnosti na FER-u prof. dr. sc. Ćosić nositelj je kolegija "Digitalne simulacije u stvarnom vremenu" na poslijediplomskom studiju, te jedan od nositelja izbornog predmeta "Projektiranje i razvoj interaktivnih simulacijskih sustava" na Zavodu za Elektrostrojarstvo i automatizaciju. Osim toga u sklopu znanstveno-istraživačkog rada na FER-u dr. sc. Ćosić voditelj je znanstvenog projekta "Napredne metode digitalnog vođenja i upravljanja protuoklopnih vođenih raketa". 

S generalom Krešimirom Ćosićem razgovaramo o tome što podrazumijeva moderna hrvatska država, o potrebi osnivanja ministarstva budućnosti, o tome kakva je uloga AI u oblikovanju naše budućnosti, o odnosu SAD-a i Republike Hrvatske, o PTSP-u i primjeni AI u liječenju duševnih bolesti, o nevidljivim ranama Domovinskog rata, o tome što bi to značilo psihološko jačanje nacije, koje su sličnosti a koje razlike rata u Ukrajini i Domovinskog rata, o sličnostima psiholoških profila Putina i Veljka Kadijevića, je li "Frozen Conflict" mogući ishod rata u Ukrajini, o švedskoj i finskoj volji za ulaskom u NATO, o tome kakvu vojsku imamo a kakvu trebamo, o stanju vojne industrije u nas i u svijetu, te o dva pisma hrvatskih generala.

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.

Emisiju pratite i putem multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme pronađite emitirana izdanja, kao i na našem YouTube kanalu

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!