Romano Bolković - 1 na 1: Krešimir Rogina

24.03.2023.

19:57

Autor: HRT

Romano Bolković - 1 na 1

Romano Bolković - 1 na 1

Foto: Matko Švarc / HRT

Gosti Romana Bolkovića su diplomati, državnici, znanstvenici, političari, svi koji sudjeluju u oblikovanju europskih i svjetskih politika te djeluju na političke procese. Emisiju 1 na 1 prikazujemo utorkom na Četvrtom programu u 20:05. Gost emisije 28. ožujka je arhitekt Krešimir Rogina.

Krešimir Rogina poznati je hrvatski, zagrebački ali i svjetski arhitekt koji je realizirao cijeli niz raznorodnih projekata, najčešće u suradnji s Vinkom Penezićem. Već osamdesetih godina prošloga stoljeća nazivaju ih Spielbergom i Luckasom hrvatske arhitekture, budući da istu vide šire od, i reklo bi se čak, onkraj građenja. Pa se tako Rogina od samih početaka bavi pisanjem teorijskih tekstova i kritika, kolumni i knjiga, šest originalno napisanih, autorskih te tridesetak objavljenih naslova kao urednik i nakladnik, također i eksperimentom i vizionarstvom.

Sedam puta osvaja nagrade na natječajima Shinkechiku i Central Glass u Tokiju u međunarodnoj konkurenciji koja se broji stotinama, katkada i tisućama kolega kandidata iz cijeloga svijeta. Četiri puta je izlagao na Venecijanskom bijenalu, dva puta na poziv umjetničkog direktora te najznačajnije likovne manifestacije na svijetu, a posljednji je put prije pet godina bio čak predstavnik druge države.

Prema njegovim je zamislima sagrađeno i zdanje Lanterne/svjetionika prijateljstva u Tokamachiju u prefekturi Niigata u Japanu. Osnivač je međunarodne ljetne škole arhitekture u Grožnjanu i član suradnik HAZU. Radovi mu se nalaze u najznamenitijim galerijama i muzejima.  

S Krešimirom Roginom govorimo o tome što je arhitektura, postoji li hrvatska arhitektura i imamo li mi arhitektonsku tradiciju ili samo kronologiju, nije li rijedak slučaj da nekoj arhitektonskoj skupini Ustavni sud mora održati lekciju te razumijemo li mi prostor. Bit će također riječi i o Matoševoj uskoj varoši, uskim ljudima i nepostojanju kolosalnih prostora, o bojaznosti od izuzetnosti i izuzetih ljudi, o fenomenu Viktora Kovačića, stanju u zagrebačkoj arhitekturi i zanijekanim zgradama. Usto, saznat ćemo i zašto je važno pisati o arhitekturi, je li rani uspjeh u nas prokletstvo, živimo li u doba autentičnosti ili "fejka" i na kraju ima li naša sredina hrabrosti za veliku arhitekturu.

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.

Emisiju pratite i putem multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme pronađite emitirana izdanja, kao i na našem YouTube kanalu.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!