10:05 / 14.02.2021.

Autor: HRT

Romano Bolković - 1 na 1: Lino Červar

Romano Bolković

Romano Bolković

Foto: Saša Ćetković / -

U talk showu Romana Bolkovića - 1 na 1 u srijedu 24. veljače na Prvom programu u 20:10 gostuje Lino Červar.

Lino Červar rukometni je trener i u više navrata izbornik hrvatske rukometne reprezentacije. Zapravo, Červar je kultna figura hrvatskog rukometa: s Linom Červarom na čelu hrvatska reprezentacija je, koja je bila posljednja na Europskom prvenstvu 2002., za nepune dvije godine postala svjetskim prvakom i olimpijskim pobjednikom. O njemu Wikipedija kratko bilježi: rođen je u siromašnoj i pobožnoj katoličkoj obitelji u Delićima kod Vrsara i kao dječak ministrirao je u mjesnoj crkvi. Godine 1971. diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Puli te stekao zvanje nastavnika hrvatskoga jezika. Bio je zastupnik stranke HDZ-a u petom sazivu Hrvatskog sabora.

video thumb

S Linom Červarom razgovaramo o tome možemo li kao društvo uz negativnu selekciju biti uspješni, jesu li baš svi oduševljeni njegovim fascinantnim trenerskim uspjesima te kako netko iz Istre, u mjestu s 800 stanovnika, odluči postati rukometni trener.

Bit će riječi i o značaju odlaska u Italiju, o psihologiji sporta, o čudesnoj pretvorbi rasute reprezentacije u olimpijskog pobjednika te je li od 2004. Červar izgubio previše zlatnih medalja, ali i što bi naše društvo moglo naučiti od našega sporta i je li moguće biti neprikosnoven autoritet u našim klubovima i reprezentaciji.

Saznat ćemo i je li Červar autokrat, je li moguće oduprijeti se svim interesima oko sporta, kako se miran čovjek na klupi pretvara u nervoznu osobu, može li Hrvatska pobijediti Francuze i u čemu je naš problem. Razgovarat ćemo također i o sustavnom unapređenju sporta u nas, čime se kani baviti u našem rukometu te o Istri i ostatku Hrvatske.

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.

Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme pronađite emitirana izdanja, kao i na našem YouTube kanalu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!