Romano Bolković - 1 na 1: Markian Lubkivsky

25.09.2022.

13:26

Autor: HRT

Romano Bolković - 1 na 1

Romano Bolković - 1 na 1

Foto: logo / HRT

U utorak, 27. rujna na Četvrtom programu u 20:05 prikazujemo emisiju Romana Bolkovića 1 na 1 u kojoj gostuje Markian Lubkivsky ukrajinski je diplomat i političar. 

Od kolovoza 1995. do ožujka 1996. Markian Lubkivsky je bio ataše odjela za Europu i Ameriku Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine, a od 2003. do 2005. glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova. Godine 2005. počeo je raditi kao zamjenik državnog tajnika Ukrajine, savjetnik predsjednika. Ovu je ulogu napustio 2006. godine.

Od 2006. do 2009. Lubkivsky je bio dio diplomatske misije u Hrvatskoj. Dok je bio tamo, vodio je kulturna događanja poput izložbi i koncerata te objavljivao ukrajinsku poeziju na hrvatskom i hrvatsku poeziju na ukrajinskom jeziku.

Dok je Lubkivsky bio u Hrvatskoj, ona će postati prva zemlja u EU koja će uvesti bezvizni režim za kratkoročna putovanja građana Ukrajine. Lubkivsky je bio direktor turnira UEFA Ukrajina 2012. Godine 2012. Lubkivsky je postao šef Organizacijskog odbora za EuroBasket 2015. u Ukrajini. Na toj je poziciji ostao do 2014.

Markian Lubkivsky je od 2008. obnašao dužnost izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Ukrajine.

Bio je glavni savjetnik ukrajinske tajne službe SBU i savjetnik ministra obrane Ukrajine.

Odlikovan je Ordenom kneza Branimira za značajan doprinos razvoju ukrajinsko-hrvatskih odnosa (svibanj 2003.).

S gospodinom Markianom Lubkivskym razgovarat ćemo o aktualnom trenutku Ukrajine o ratu u Ukrajini i životu Ukrajinaca u sjeni rata, o političkim procesima koji su doveli do ove situacije, o izgledima za mirno rješenje ukrajinske krize, postoji li realna mogućnost da Ukrajina uđe u NATO.

Govorit ćemo i o tome je li Ukrajina samo lateralna žrtva, kolika je stvara mogućnost oslobađanja svih ukrajinskih teritorija i uspostave ustavnopravnog poretka Ukrajine u njima, kakav ishod ove ratne pobjede mogu imati u smislu ruske reakcije, što Ukrajina misli o ponašanju Zapada, o denacifikaciji Ukrajine i značenju tog izraza, koje je mogućnost oslobađanja cijele Ukrajine.

Bit će riječi i o tome može li se Ukrajina nositi s 300 000 mobiliziranih ruskih vojnika, o bojazni od taktičkog nuklearnog oružja, o tome što Ukrajina misli o zapadnoj vojnoj pomoći, o političkoj pomoći Ukrajini, o ukrajinskim žrtvama, o promjenama u vojsci i obavještajnoj zajednici, te o politici Hrvatske spram Ukrajine iz vizure Kijeva.

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.

Emisiju pratite i putem multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme pronađite emitirana izdanja, kao i na našem YouTube kanalu.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!