Romano Bolković - 1 na 1: Mate Granić

24.12.2021.

17:06

Autor: HRT

Mate Granić

Mate Granić

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

U srijedu 29. prosinca na Prvom programu u 20:10 slijedi emisija Romana Bolkovića - 1 na 1 u kojoj gostuje Mate Granić,  bivši potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova. 

video thumb

Mate Granić osnovnu školu je završio u Baškoj Vodi i Makarskoj, gimnaziju u Splitu, a Medicinski fakultet u Zagrebu (1971.). Specijalizirao je internu medicinu i dijabetologiju. Profesionalnu liječničku karijeru izgradio je u klasi prof. dr. Zdenka Škrabala, a njegov pravi završni ispit bila je izgradnja Instituta za dijabetes Vuk Vrhovac.  Mate Granić i Zdenko Škrabalo uspjeli su izgraditi jedan od najboljih zavoda za dijabetes u ovom djelu Europe (1985.).

Godine 1990. postaje dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu, kao najmlađi dekan u povijesti Zagrebačkog sveučilišta. Gostujući je profesor i gost predavač na Harvard Medical School, na Medicinskom fakultetu u Münchenui na Kentucky Diabetes Foundation, te savjetnik Svjetske zdravstvene organizacije. 

Srijedom na Prvom

Srijedom na Prvom

Foto: Romano Bolković - 1 na 1 / HRT

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske bio je od 31. srpnja 1991. godine i ministar vanjskih poslova od 1. lipnja 1993. do 27. siječnja 2000.  

Godine 1991. utemeljuje Ured za prognanike i izbjeglice, te organizira skrb za stotine tisuća prognanika i izbjeglica iz BiH. Bio je glavni pregovarač Vlade Republike Hrvatske s bivšom Jugoslovenskom narodnom armijom (JNA) o deblokadi i evakuaciji vojarni, i potpisnik Sporazuma o povlačenju JNA 8. prosinca 1991. Kao potpredsjednik Vlade RH 1992. godine potpisuje dokument o Pristupu Republike Hrvatske KESS-u.

Godine 1993. uključuje se u zaustavljanje sukoba na području BiH između Hrvata i Muslimana. Kao ministar vanjskih poslova 1994. bio je glavni pregovarač i potpisnik Bečkih i Washingtonskih Sporazuma. 

Godine 1995. zamjenik glavnog pregovarača Franje Tuđmana i potpisnik Daytonskog sporazuma, a 1996. potpisao je Sporazum o normalizaciji odnosa sa Saveznom Republikom Jugoslavijom (SRJ).  Sporazum o ulasku RH u Vijeće Europe potpisuje 1997. godine.  

Na izborima za predsjednika Republike 2000. godine bio je kandidat HDZ-a, a  u travnju iste godine osniva novu stranku Demokratski centar (DC).  Od 2000. do 2003. godine predsjednik je Odbora za europske integracije Hrvatskog sabora. Ostavku na mjesto mjesto predsjednika DC-a daje 2003. zbog loših izbornih rezultata. U travnju 2004. osniva poduzeće za političke i gospodarske analize (MAGRA d.o.o.).

S Matom Granićem razgovaramo o vanjskoj politici Republike Hrvatske, prijeporima oko BiH, Schengenu, regionalnim odnosima i sadašnjem trenutku i budućnosti Europske unije. 

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.

Emisiju pratite i putem multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme pronađite emitirana izdanja, kao i na našem YouTube kanalu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!