Romano Bolković - 1 na 1: mons. Mate Uzinić

02.06.2023.

12:57

Autor: HRT

mons. Mate Uzinić

mons. Mate Uzinić

Foto: Goran Kovacic / Pixsell

Gosti Romana Bolkovića su diplomati, državnici, znanstvenici, političari, svi koji sudjeluju u oblikovanju europskih i svjetskih politika te djeluju na političke procese. Emisiju 1 na 1 prikazujemo utorkom na Četvrtom programu u 20:05. Gost emisije 6. lipnja je riječki nadbiskup mons. Mate Uzinić. 

Mons. Mate Uzinić rođen je 17. rujna 1967. u Dubravi, u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. U Dubravi je pohađao osnovnu školu, a gimnaziju u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Nakon obavezne vojne službe u trajanju od godinu dana (1986./1987.) na poluotoku Prevlaka, na Teološkom fakultetu u Splitu završava studij filozofije i teologije. Zaređen je za svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije 27. lipnja 1993.

Tijekom tri godine obnašao je pastoralnu službu u župama Omić i Otrić-Struge. Godine 1996. nastavio je studij u Rimu na Papinskom lateranskom sveučilištu, postigavši 2000. licencijat iz crkvenog i civilnog prava. Po povratku u Split od 2000. do 2002. obnaša službu sudskog vikara i suca na Crkvenom interdijecezanskom sudu I. stupnja u Splitu i ujedno pastoralnog suradnika u župi Strožanac-Podstrana.

Romano Bolković - 1 na 1

Romano Bolković - 1 na 1

Foto: HTV / HRT

Od 2001. rektor je Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu. Od 2002. član je Prezbiterskog vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije, a od 2004. Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za sjemeništa i duhovna zvanja.

Dubrovačkim biskupom imenovao ga je papa Benedikt XVI. na blagdan sv. Franje Saleškog 24. siječnja 2011., a za biskupa je zaređen u dubrovačkoj katedrali na blagdan sv. Josipa 19. ožujka iste godine. Na blagdan sv. Karla Boromejskog 4. studenog 2020. papa Franjo imenovao ga je nadbiskupom koadjutorom Riječke nadbiskupije.

Romano Bolković - 1 na 1

Romano Bolković - 1 na 1

Foto: logo / HRT

Službu riječkog nadbiskupa koadjutora preuzeo je na svečanom misnom slavlju u katedrali sv. Vida u Rijeci u srijedu, 16. prosinca 2020. Na misi je objavljeno i kako je mons. Uzinić imenovan apostolskim upraviteljem Dubrovačke biskupije do imenovanja novog biskupa. Službe u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji: Predsjednik Vijeća HBK za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života, član Biskupske komisije HBK za odnose s državom, predsjednik Pravne komisije HBK, član mješovite komisije HBK-a i HKVRP-a od 2012., predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj, predsjednik Biskupske komisije za Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima, predsjednik Povjerenstva HBK za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba od 2019. do danas.

S monsinjorom Uzinićem razgovaramo o iskoraku Crkve u suočavanju s problematikom zlostavljanja, o tome što znači da Crkva treba staviti žrtvu na prvo mjesto, o novoj slici Crkve, o tome tko može ostvariti tu novu sliku Crkve, što evanđelje nudi suvremenom čovjeku te kako se dijalog ostvaruje u Hrvatskoj.

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.

Emisiju pratite i putem multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme pronađite emitirana izdanja, kao i na našem YouTube kanalu.       

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!