Romano Bolković - 1 na 1: Naida-Michal Brandl

25.06.2022.

16:23

Autor: HRT

Romano Bolković - 1 na 1

Romano Bolković - 1 na 1

Foto: logo / HRT

U srijedu, 29. lipnja na Četvrtom programu u 20:05 prikazujemo emisiju Romana Bolkovića 1 na 1 u kojoj gostuje"Naida-Michal Brandl povjesničarka i judaistica, profesorica je na Katedri za judaistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. 

Diplomirala povijest i arheologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1999. godine s diplomskim radom Sefardska dijaspora na Mediteranu u XVI. stoljeću. Od 1999. do odlaska na magistarski studij radi kao stručni suradnik u Vladi Republike Hrvatske, Uredu za suradnju s međunarodnim institucijama u Republici Hrvatskoj.

Godine 2001. odlazi na magistarski studij iz židovske povijesti na Jewish Theological Seminary of America u New Yorku u trajanju od pet semestara, koja se, u to vrijeme, nalazi među deset najboljih poslijediplomskih škola za židovske studije. Godine 2004. u sklopu magistarskog studija na jednogodišnjem studiju u Konzervativnoj ješivi u Jeruzalemu sudjeluje u radu na projektu Sefardski Židovi i Šoa za područje Italije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Bugarske i Grčke, pod pokroviteljstvom Sephardic Educational Centre u Jeruzalemu. Pomogla je pri osnivanju Katedre za judaistiku i jedan je od glavnih autora njena programa te predavač na više predmeta.

Njen znanstveni rad obuhvaća istraživanja povijesti Židova u Hrvatskoj u periodu između da svjetska rata, poslijeratnu povijest Židova Hrvatske, razvoj cionizma, etc. U suradnji s Yad Vashemom osnovala je online-kurs posvećen učenju o Holokaustu, a ujedno je certificirani edukator o Šoi. Suradnica je World Jewish Restitution Organization (WJRO) na projektu restitucije imovine Židova u Hrvatskoj, hrvatske delegacije Academic Working Group in the International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), World Association of Jewish Studies, te European Association of Jewish Studies.

Budući da se u Stockholmu se od 20. do 23. lipnja 2022. godine održavalo plenarno zasjedanje Međunarodnoga saveza za sjećanje na Holokaust (International Holocaust Remembrance Alliance – IHRA), s profesoricom Naidom-Michal Brandl razgovaramo o tome što je to IHRA, o plenarnon zasjedanje Međunarodnoga saveza za sjećanje na Holokaust u Stockholmu prošloga tjedna, o hrvatskom predsjedavanju IHRA-om 2023.

Bit će riječi i o tome koji su to projekti razvoja obrazovanja, istraživanja i očuvanja sjećanja na Holokaust, o poomlađivanju IHRA-e mladim ekspertima, o Goldsteinovoj optužboi za revizionizam, o problemu restitucije židovske imovine, o pisanju knjige o Zagrebu kao studiji slučaja: mapiranje židovske zajednice u gradu i njene imovine, o kompliciranoj proceduri dobivanja državljanstva.

Govorit ćemo i o situaciji židovske zajednice u Hrvatskoj i poticanje židovskog života, o knjizi o Židovima u Hrvatskoj od 1944/5. do 1952., o istraživanju preživljavanje Holokausta u Zagrebu za vrijeme NDH, o proslavi deset godina judaistike zagrebačkog Univerziteta, te o antisemitizmu u Hrvatskoj danas.

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.

Emisiju pratite i putem multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme pronađite emitirana izdanja, kao i na našem YouTube kanalu.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!