Romano Bolković - 1 na 1: prof. dr. Darko Polšek

11.03.2022.

11:10

Autor: HRT

prof. dr. Darko Polšek gost talk showa Romana Bolkovića - 1 na 1

prof. dr. Darko Polšek gost talk showa Romana Bolkovića - 1 na 1

Foto: Darko Polšek / privatni album

U srijedu, 16. ožujka na Prvom programu u 20:10 slijedi emisija Romana Bolkovića - 1 na 1 u kojoj gostuje prof. dr. Darko Polšek, hrvatski sociolog i filozof.

Prof. dr. Darko Polšek diplomirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na kojem je doktorirao sociologiju. Radio je na Institutu za turizam, Filozofskom fakultetu u Zadru, Pravnom fakultetu u Zagrebu; od 1992. bio je zaposlen na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar, a od 2006. predaje na Studiju antropologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Bavio se sociobiologijom, socijalnom filozofijom, sociologijom znanosti, epistemologijom i filozofijom znanosti te propitivanjem i kritikom političkih fenomena i doktrina. Bio je Fulbrightov stipendist, stipendist DAAD-a u Heidelbergu, stipendist Austrijske zaklade za akademsku razmjenu u Grazu i St. Catherine’s Collegea u Oxfordu. Bio je organizator seminara o Karlu Popperu i Friedrichu Hayeku na Central European University u Budimpešti, voditelj međunarodnoga poslijediplomskoga seminara Sociology of the Sciences na IUC-u u Dubrovniku od 1995. i pročelnik Odjela za sociologiju Matice hrvatske. Bio je pomoćnik ministra znanosti.

video thumb

S Darkom Polšekom razgovaramo o mogućnosti prelijevanja oružanog sukoba na Europu i karakteru Putinove ambicije, o tome je li moguće izbjeći whataboutism i govoriti o krivnji Rusije bez spomena SAD-a.

Bit će riječi i o protuzapadnom raspoloženju i sociologiji Europe, o europskom jedinstvu, o ruskoj ultraistini, o tome je li sve oko demontaže Berlinskog zida i kasnije učinjeno baš kako treba i kako je valjalo, o ostacima temelja Zida na istoku Europe i nemogućnosti demokratizacije Rusije, o tome je li Ukrajina, za Putina zemlja bez povijesti, upravo postala Ukrajina koja je kroz rat stvorila svoj epski identitet.

Govorit ćemo i o Putinovoj ambiciji obnavljanja carskog ozemlja, o ništenju Europe i resetiranju Europe na hladnoratovske postavke, o životu u Putinovom svijetu, o tome kako je Politkovskaja upozorila na proces nastanka Putina kakvim ga danas poznajemo te o načinu na koji Putin rabi pojam nacist.

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.

Emisiju pratite i putem multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme pronađite emitirana izdanja, kao i na našem YouTube kanalu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!